Gemeente Apeldoorn

Wethouder Blokhuis neemt locatie AED-netwerk in gebruik

Ongeveer twee keer per week krijgt ergens in Apeldoorn iemand een hartstilstand. Om een goede overlevingskans te hebben, is het zaak dat er snel gereanimeerd wordt. Als er gebruik wordt gemaakt van een AED dan is de overlevingskans groter. Connexxion Ambulancezorg en gemeente Apeldoorn zetten daarom een AED-netwerk op, bestaande uit ruim 30 AED-locaties. De 23e locatie in dit netwerk, aan de Baron van Sloetkade 275 te Apeldoorn, wordt dinsdag 31 augustus aanstaande vanaf 16.00 uur symbolisch in gebruik genomen door wethouder Paul Blokhuis.

Een groep getrainde vrijwilligers ontvangt een sms alert, zodra iemand in hun directe omgeving onwel is geworden. Deze AED-groep met vrijwilligers kunnen in afwachting van de ambulance beginnen met reanimeren en tegelijk de dichtstbijzijnde AED (Automatische Externe Defibrillator) benutten om het slachtoffer meteen te helpen. Deze georganiseerde vorm van hulp heet 'Hartveilig wonen in Apeldoorn'. Met groepen getrainde vrijwilligers en een dekkend netwerk van AED's kan in de hele gemeente snelle eerste hulp geboden worden. Een AED-groep wordt aangestuurd via de alarmcentrale 112 en de ambulancedienst. Op 31 augustus zijn 23 locaties operationeel en dit jaar komen daar nog 6 tot 8 AED-locaties bij.

Tijdens de ingebruikname van de AED-locatie aan de Baron van Sloetkade zal Paul Blokhuis samen met projectleider Frank de Pooter van het project Hartveilig Wonen nog eens het belang van de AED's onderstrepen.

Einde persbericht



Gemeente Apeldoorn