Gemeente Utrecht

Depressie ouderen te lijf met gids over levenslust

Oudere bewoners in Zuilen Noordoost krijgen komende week gratis een gids over levenslust thuisbezorgd. Het boekje is een handreiking om ouderen te helpen goed voor zichzelf te zorgen en depressieve klachten te voorkomen. Het aanpakken van eenzaamheid en depressie is een van de ambities van de gemeente Utrecht. Wethouder Volksgezondheid, Victor Everhardt, reikt op maandag 30 augustus de eerste exemplaren van de gids uit aan leden van het Zuilense seniorenkoor Levenslust.

De verspreiding van de gids 'Iedereen maakt zijn eigen beeld' is een initiatief van de gemeente (GG&GD Utrecht), Indigo, welzijnsorganisatie Portes, zorginstelling Aveant, huisartsenpraktijken De Dame en De Brug, de Jacobuskerk en Nicolaas Monicaparochie. Deze actie maakt onderdeel uit van het project Levenslust, dat is gericht op het voorkomen van depressie, eenzaamheid en angst bij ouderen en het tijdig opsporen en behandelen van depressieve klachten.

Handreiking
Vanaf dinsdag 31 augustus krijgen alle twaalfhonderd 65-plussers in Zuilen Noordoost het boekje gratis thuisbezorgd door vrijwilligers van Portes. Met de verspreiding van de gids en de bijbehorende wegwijzer met contactgegevens van hulpverleners in Zuilen geeft de gemeente onder andere informatie over de weg naar hulp als het nodig is.

In de gids staan situaties beschreven, waar mensen mee te maken kunnen krijgen bij het ouder worden. Afscheid, verlies en veelvoorkomende mentale en fysieke gezondheidsproblemen, voorzien van tips om deze problemen met een positieve houding te voorkomen of aan te pakken.

De initiatiefnemers hebben gekozen voor de verspreiding van de gids in Zuilen Noordoost omdat hier relatief veel ouderen wonen. Uit onderzoek van de gemeente blijkt ook dat in deze buurt veel bewoners kampen met emoties als afscheid nemen, eenzaamheid en fysieke ouderdomsklachten.




Gemeente Utrecht