Ingezonden persbericht



- Persbericht -

VEEL NOVITEITEN OP HISWA TE WATER 2010

Van dinsdag 31 augustus tot en met zondag 5 september vindt de HISWA te water plaats. Ruim 250 exposanten presenteren bijna 400 fonkelnieuwe zeiljachten, motorkruisers, sportboten en sloepen. Opvallend is het grote aantal nieuwe bedrijven (55) dat aan de HISWA te water deelneemt. Veel exposanten presenteren (wereld)primeurs of noviteiten. Hieronder een korte selectie van opvallende noviteiten. Een complete lijst van primeurs en noviteiten is te vinden op http://www.hiswatewater.nl/voor-bezoekers/primeurs/primeurs-2010.html

De nieuwe Mulder 59 Convertible "Softtop"
Mulder Shipyard, bouwer van luxe motorjachten, toont de nieuwe Mulder 59 Convertible "Softtop". Deze nieuwe Mulder 59 Convertible "softtop" is bijzonder, aangezien zij onder andere is uitgerust met een volledig automatische cabrioletkap. De kap is gemaakt van robuust canvas, gaat open met een druk op de knop en is speciaal voor dit jacht ontwikkeld. Verder heeft de werf gekozen voor het "Seakeeper" stabilizer systeem. Dit systeem zorgt door middel van een gyrotol voor optimale stabilisatie tijdens het varen en tevens wanneer het jacht voor anker ligt.

Aluminium jachten

Diverse staalbouwers stappen over op aluminium jachtbouw. No Limit Shipyard uit Groningen is daar een voorbeeld van. De bestaande types No Limit waren alle gebaseerd op een stalen romp met een aluminium opbouw. Het nieuwe type is echter geheel van aluminium. Ook de rompvorm is gewijzigd waardoor toepassing van het IPS systeem van Volvo mogelijk is geworden. Als aandrijving is gekozen voor Volvo IPS 900 twin. De combinatie van rompvorm en aandrijving zal een aanmerkelijke snelheidswinst en brandstofbesparing opleveren.

De Boreal 44, een aluminium zeiljacht dat in Frankrijk is uitgeroepen tot Zeilboot van het Jaar, is een primeur voor de HISWA te water. K&M Yachtbuilders bouwt al langer luxe aluminium zeiljachten en showt haar nieuwe Stadtship 56.

Bewoners IJburg ontwerpen eigen ' runaboat'
Een paar bewoners van IJburg hebben de koppen bij elkaar gestoken om de voor hun woongebied ideale boot te ontwerpen: de Yburg 650. De Yburg650 is geïnspireerd op klassieke houten boten als de Boesch, de Riva en de Hacker en is licht en sterk gebouwd. In tegenstelling tot de traditionele sloep is de Yburg 650 ontworpen om er ook snel mee te kunnen varen. Comfort en gebruiksgemak stonden voorop bijhet ontwerp en bovendien is de Yburg 650 praktisch onderhoudsvrij.

Ecolution: zelfsupporting zeiljacht van Wubbo Ockels toegankelijk voor publiek Een in het oog springende wereldprimeur op HISWA te water is de Ecolution, een splinternieuw zeil-leefschip van Wubbo Ockels dat voor het eerst toegankelijk is voor publiek. Nederlands eerste astronaut ontwikkelde een duurzaam en zelfsupporting zeiljacht van 25,6 meter dat door toepassing van innovatieve technologieën autonoom te bevaren is. Het jacht levert zoveel energie dat er na 3 tot 5 dagen zeilen genoeg energie is om een maand comfortabel te wonen aan boord. Tijdens de rondleiding aan boord zijn de nieuwste trends in techniek, automatisering en design te bezichtigen. Het interieurontwerp is van de hand van Jan des Bouvrie.

Schokdempende bootstoelen (suspension seats)
X-Craft ontwikkelde diverse gepatenteerde schokdempende stoelen voor aan boord, met name voor RIBs (grote rubberboten) en consoleboten. Bij hoge snelheden zijn de stoelen zeer comfortabel omdat ze dankzij de speciale vering de schokken op weten te vangen. Tevens ontwikkelde X-Craft een volledige carbon versie van de stoelen, waarmee het bedrijf de meest lichte jockey seat op de markt heeft gebracht.

Moderne materialen
LED verlichting die op elke gewenste kleur kan worden ingesteld, Corian in verschillende kleuren, white wash eiken panelen, kunststof vervangers voor teakhout; het zijn enkele voorbeelden van nieuwe materialen die nu ook in de jachtbouw veelvuldig toegepast worden.

Flush dekken
De ontwerpen van veel zeiljachten worden alsmaar strakker en doen soms zelfs futuristisch aan. Populair zijn de zogenaamde 'flush' dekken: schoten zijn onderdeks weggewerkt, de ramen en luiken in het dek geïntegreerd, zodat er volkomen vrije dekken zonder obstakels ontstaan.

Patent 'snelvarend staal' toegekend aan Nederlandse jachtbouwer Exposant Tryvia Jachten wist een patent binnen te slepen. Heerke Posthumus, directeur/uitivnden van Tryvia: "Snelvaren" was tot voor kort voorbehouden aan kunststof- of aluminium boten. Totdat wij het geheim ontrafelden om het toch mogelijk te maken. Inmiddels is met twee stalen Tryvia's bewezen dat het écht kan. Alle solide voordelen van "staal" combineren met "snelvaren" als aspect van veiligheid en comfort. De vinding van ons zit 'm in de heel specifieke verhoudingen van het onderwaterschip. Hierdoor is het schip zelfs al "snelvarend"met een relatief lichte motor. Twee jaar is door het octrooibureau wereldwijd gezocht of dit inderdaad als "nieuwe vinding" aangemerkt kon worden. Juist omdat het er uiteindelijk zo simpel uit ziet, dachten velen dat anderen Tryvia al waren voorgegaan. Dat bleek niet het geval en we hebben het officiële patent ontvangen. Hiermee is Tryvia de enige ter wereld die "snelvarend staal" kan bouwen, en heeft Nederland als "Stalen Botenland" wereldwijd haa r visitekaartje weer afgegeven." Tryvia toont op de HISWA te water de Tryvia 1250GT.

Anti vogelpoep strips voor op de boot
ROQ B.V. bedacht de oplossing tegen vogelpoep op je schip. Dat vogelpoep hardnekkige vlekken kan veroorzaken en de coating van een schip aan kan tasten, is algemeen bekend. Met name schepen die voor langere tijd in een haven liggen, zijn vaak de dupe van vogels die op de reling van hun schip neerstrijken. De oplossing bestaat uit eenvoudig op de reling monteerbare strips met flexibele opstaande pinnen, die het voor vogels onmogelijk maakt een plekje op de reling te veroveren.

HISWA te water 2010
De HISWA te water vindt plaats in jachthaven Marina Seaport IJmuiden. De bootshow is van dinsdag 31 augustus tot en met zondag 5 september 2010 geopend. Van dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 18.00 uur en in het weekend van 10.00 tot 18.00 uur. Op maandagavond 30 augustus vindt van 18.30 tot 22.30 uur de Exclusieve Preview plaats. Meer informatie over de HISWA te water 2010 is te vinden op www.hiswatewater.nl

Noot aan de redactie/