FNV

Persbericht

Rechter tikt Defensie op vingers wegens 'tijdrekken' in RSI-zaak

De rechtbank in Maastricht heeft het ministerie van Defensie fors op de vingers getikt in een hoger beroepszaak die was aangespannen door het FNV Bureau Beroepsziekten. Dat had het ministerie als werkgever aansprakelijk gesteld vanwege RSI bij een administratieve kracht op de NAVO-basis Schinnen. Niet alleen stelde de rechter een duidelijk verband vast tussen de werkzaamheden en ziekte, maar legde hij Defensie ook een tijdslimiet op 'gelet op de trage afhandeling van de aansprakelijkheidsstelling' tot nu toe.

Mr. Wout van Veen die regelmatig zaken voor FNV Bureau Beroepsziekten doet, zegt nog niet eerder meegemaakt te hebben dat een rechter zich zo overduidelijk ergerde aan de vertragingsactie van een werkgever bij een aansprakelijkheidsstelling en daar ook een conclusie aan verbond. 'Wrang is ook dat het hier de overheid als werkgever betreft.'

Directeur Marianne Schaapman van Bureau Beroepsziekten reageert verheugd op de uitspraak: 'Dit is een opsteker. Eindelijk een rechter die duidelijk lucht geeft aan zijn afkeer van dit ergerlijke tijdrekken. Gemiddeld duren zaken die wij voeren voor onze cliënten zo'n zeven jaar, maar we hebben ook uitschieters van twaalf jaar. Die trend willen we proberen om te buigen.' De cliënte van FNV Bureau Beroepsziekten werkte acht jaar op de legerbasis in het Zuid Limburgse Schinnen. Op de administratie handelde zij daar achter een te hoog en te klein bureau en gezeten achter een schuinstaand beeldscherm declaraties af. Ook loodzware ordners die zij vaak boven haar macht moest tillen, eisten hun tol. Tussentijdse klachten leidden tot uitval. Zowel de bedrijfsarts als de arts van het UWV stelden vast dat de aandoening een gevolg van de werkzaamheden was. Maar al die tijd lapte de werkgever deze signalen aan de laars en nam vrijwel geen preventieve maatregelen. Begin 2004 werd de vrouw ontslagen, omdat zij haar werk als gevolg van de RSI niet meer kon verrichten. Daarop stapte zij naar de FNV.

Mr. Van Veen: 'Van meet af en voor iedereen was duidelijk dat het hier om een beroepsziekte ging. En dan toch zo'n medisch expertisebureau als Veduma inhuren, die de opdrachtgever alleen maar naar de mond praten.' Volgens de advocaat is de uitspraak is voor de betrokken werkneemster financieel belangrijk, omdat zij door haar ziekte haar baan is kwijtgeraakt. En vooral veel pensioenschade dreigt te lijden. 'Dat gaan we nu bij de vaststelling van de schadeloosstelling zeker repareren,' aldus Van Veen.

FNV Voorlichting

Het vonnis van de rechtbank Maastricht staat op www.fnv.nl




FNV