Ingezonden persbericht


Den Haag, dinsdag 31 augustus

Rode Kruis zet sms en live radio uitzendingen in ter voorbereiding op komst orkanen Haïti Orkaan Earl bedreigt ook Haïti

Het Rode Kruis zendt deze week dagelijks honderdduizenden sms'jes in de hoofdstad van Haïti in een poging de mensen voor te bereiden op de komst van orkanen. Daarnaast is het Rode Kruis gestart met wekelijkse radio-uitzendingen in het Frans en in het Creools om informatie te delen. Orkanen en tropische stormen volgen elkaar momenteel snel op in het Caribische gebied en ook de orkaan Earl, die momenteel net het Nederlandse eiland Sint Maarten is gepasseerd, lijkt een bedreiging te gaan vormen voor Haïti.

'Een orkaan of zelfs al een tropische storm kan desastreuze gevolgen hebben voor de mensen in Haïti', zegt Cees Breederveld, directeur van het Nederlandse Rode Kruis. 'De informatiebehoefte is groot en per sms en radio kunnen we snel en relatief goedkoop zeer veel mensen bereiken. De mensen moeten weten hoe zij zichzelf weerbaar kunnen maken'. De 1,5 miljoen mensen in Haïti die als gevolg van de aardbeving verspreid over het getroffen gebied in 1300 tentenkampen wonen, lopen groot risico als een tropische storm of orkaan het land treft. Het Rode Kruis stelde in juli op basis van een analyse van weerpatronen dat de kans dat een orkaan Haïti treft 50 procent is en bereidt zich voor.

Voor de eerste keer in haar bestaansgeschiedenis verzorgt het Rode Kruis live radio uitzendingen. Vanuit haar basiskamp aan de rand van de hoofdstad in Haïti worden de uitzendingen verzorgd en deze zijn in Haïti te beluisteren op radio 1 in het Frans en in het Creools op onder meer 90.1 FM. De aankomende weken staan de uitzendingen in het teken van het orkaanseizoen. De luisteraars kunnen middels sms en inbellen vragen stellen.

Voor de sms campagne is het Rode Kruis een samenwerking aangegaan met Voila, het grootste telecombedrijf uit Haïti. De campagne zal 6 dagen duren. Elke dag krijgen alle bezitters van een mobiele telefoon in Haïti een tekst bericht met informatie hoe zij zichzelf kunnen beschermen tegen orkanen, overstromingen en landverschuivingen. De sms campagne start in de hoofdstad en wordt vervolgens uitgerold naar de rest van het land. Alle tekstberichten worden in het Creools verstuurd. Elke dag krijgen alle bezitters van een mobiele telefoon een bericht met informatie wat te doen ter voorbereiding op rampen en wat te doen tijdens en/of direct na een ramp.

Ter voorbereiding op de komst van orkanen en tropische stromen legt het Rode Kruis rond de stad verder drainage kanalen aan die de watermassa's kunnen omleiden, vertragen of afvoeren. Rond de stad worden tevens beschermende dijken gebouwd (vloedkeringen) om het water te vertragen of te stoppen. Het Rode Kruis inspecteert momenteel huizen die de aardbeving overleefd hebben en die groot en sterk genoeg zijn om grote groepen kwetsbaren te kunnen opvangen zodra een orkaan op komst is. In tentenkampen worden vrijwilligers getraind om bij de komst van een storm een evacuatie te kunnen coördineren en grote groepen mensen naar veilige zones te begeleiden. Samen met de Haïtiaanse overheid en de VN is een emergency evacuation plan opgesteld.

Het Nederlandse Rode Kruis en de SHO
Het Nederlandse Rode Kruis maakt deel uit van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). Na de aardbeving startte de SHO een nationale inzamelingsactie op giro 555, die ruim 111 miljoen euro opbracht. Daarvan is ruim 20 miljoen euro toegewezen aan het Nederlandse Rode Kruis. Het Rode Kruis heeft ruim 56% van de bijdrage die de organisatie van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) ontvangt, reeds besteed aan noodhulp in Haïti. 11,5 miljoen euro is tot dusver uitgegeven aan noodhulp waaronder tenten, zeildoeken, touw, keukengerei en hygiënepakketten.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht