Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nieuwegein, 31 augustus 2010

Gieterijen bereiden zich voor op nieuwe regels

Voor de Nederlandse gieterijen zal het de komende periode hectisch worden. Vanaf 1 februari 2011 zal de Arbeidsinspectie een traject starten gericht op de arbeidsomstandigheden bij gieterijen. Daarnaast wordt per 1 oktober 2010 de omgevingsvergunning, die 25 verschillende specifieke vergunningen samenvoegt, van kracht. In een centrale voorlichtingsbijeenkomst werden de gieterijen op woensdag 25 augustus 2010 door de branchegroep Metaal Gieterij Bedrijven in samenwerking met de Koninklijke Metaalunie bijgepraat. Deze bijeenkomst gaf de aanwezigen de kans om in korte tijd de belangrijkste aspecten van het arbeidsinspectietraject, het activiteitenbesluit gieterijen en de vergunningsregels te leren kennen.

Arbeidsinspectie
Om de leden van de branchegroepen MGB en overige gieterijen binnen de Koninklijke Metaalunie voor te bereiden op het arbeidsomstandighedentraject dat 1 februari 2011 start, is een aantal MGB-leden door verbetercoaches van 5XBETER bezocht. Tijdens de bijeenkomst zijn de onderzoeksresultaten gepresenteerd waarbij de speciale aandacht is uitgegaan naar:


. Inrichting van een veilige werkplek;

. Veiligheid van machines;

. Intern transport;

. Kwarts;

. Afwerken van de producten.

Activiteitenbesluit en omgevingsvergunning
In januari 2008 is het activiteitenbesluit voor veel bedrijven ingegaan. Echter nog niet voor de gieterijen. Vanaf 1 juli 2012 zal de individuele milieuvergunning ook voor gieterijen overgaan naar algemene milieuregels. In de voorlichtingbijeenkomst werd ingegaan op het proces, de onderhandelingen met de wetgever en de benodigde deskundige inbreng van de gieterijen. Omdat het activiteitenbesluit een directe relatie heeft met de omgevingsvergunning zijn de aanwezigen hierover eveneens geïnformeerd. In 2010 zal het namelijk een stuk gemakkelijker moeten worden. Maar liefst 25 vergunningen zullen opgaan in één omgevingsvergunning (geregeld in de Wabo). Eén aanvraag, één overheid, één procedure met bezwaar, beroep en hoger beroep, één toezichthouder en één handhaver is het motto.

MGB
De branchegroep MGB verenigt de leden van de Metaalunie die hoofdzakelijk of als aparte activiteit metaal gieten hebben. De meerderheid van de leden houdt zich bezig met het gieten van non-ferro metalen. MGB behartigt de branchespecifieke belangen van de leden in de breedste zin van het woord.