Ingezonden persbericht


SP vindt gemeentelijke bijdrage Fontysfeest onnodig

De SP-fractie in de Tilburgse gemeenteraad wil weten waarom het college van B&W afgelopen vrijdag besloot E15000 bij te dragen aan het Fontysfeest van een half miljoen in het Willem II stadion afgelopen maandag. Volgens de SP is het niet de bedoeling dat de overheid bijdraagt aan de marketingtrucs van grote onderwijsinstellingen, bedoeld om zich te profileren ten koste van de concurrent.

Voor het feest waar zo'n 5 tot 6000 studenten en Fontysmedewerkers op afkwamen, was de inzet van politie, beveiliging en stewards nodig. SP-fractievoorzitter en onderwijswoordvoerder Veerle Slegers wil van het college weten wat er allemaal nog meer nodig was aan extra middelen en wie dat heeft betaald: Fontys of de gemeente. Slegers vraagt zich af wat de meerwaarde is van de gemeentelijke bijdrage aan een dergelijk groot studentenfeest van één enkele onderwijsinstelling: "Gaan we nu met gemeenschapsgeld de marktwerking in het onderwijs medefinancieren? Als een school ondersteuning nodig heeft, moet ze bij het ministerie van Onderwijs in Den Haag om meer middelen vragen, of bij de politiek om een nieuw financieringssysteem. Niet bij de toch al door crisis en regeringsbeleid krap zittende gemeente."

Slegers wijst op de wijze van financiering: "Achtereenvolgende kabinetten hebben de afgelopen jaren de marktwerking in het onderwijs gestimuleerd, zogenaamd om de kwaliteit van onderwijs te bevorderen. Gevolg is volgens de SP-voorvrouw dat scholen elkaar fel moeten beconcurreren om overeind te blijven en dat sommige schoolbesturen erg ver gaan in hun profileringsdrang. "De SP zet grote vraagtekens bij dit systeem omdat het in de praktijk vaak ten koste gaat van het primaire onderwijsproces, dus van studenten en personeel. Maar ik heb als gemeenteraadslid niks te zeggen over de bedrijfsvoering van een school. Wel over het geld dat is opgebracht door burgers en dat de gemeente uitgeeft aan onderwijsvoorzieningen in de stad. Dat geld moet ten goede komen aan álle studenten en scholen en niet worden gebruikt in de concurrentiestrijd tussen scholen."

In onderwijsstad Tilburg zitten ook ondermeer hbo-concurrent Avans en twee grote mbo-instellingen. De SP is bang dat ook de besturen van deze scholen straks om een bijdrage gaan vragen voor hun profileringsevenementen, wat de gemeente uit goed fatsoen dan niet meer kan weigeren: "De gemeente is medeverantwoordelijk voor een goede onderwijspositie van álle Tilburgse scholen en mag dus geen verschil maken, in het belang van een "gelijk speelveld". Ook al gaat het om een luttele E15000, het college begeeft zich hiermee op een hellend vlak waar we niet meer vanaf kunnen". Daarom vindt Slegers dat het college de bijdrage van E15000 aan Fontys uiteindelijk moet verrekenen in de deal rondom vestiging van Fontys in de Spoorzone waarover gemeente en Fontysbestuur momenteel in onderhandeling zijn.

Tilburg, 31 augustus 2010