Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Let op! De scholen beginnen weer!

Udenhout, 1 september 2010 - Veilig Verkeer Nederland en Vereniging Wilbertoord trappen op zondag 5 september de start van het nieuwe schoolseizoen officieel af. Op maandag 6 september openen de scholen hun deuren weer voor (nieuwe) leerlingen in Brabant. Een spannende, maar ook een gevaarlijke periode voor veel scholieren, zo blijkt uit de cijfers over de afgelopen jaren. Ieder jaar vallen onder kinderen die op weg zijn naar school 35 doden en belanden bijna 700 kinderen in het ziekenhuis. Om die reden voert Veilig Verkeer Nederland (VVN) ieder jaar de campagne 'De scholen zijn weer begonnen'.

Brabants startmoment
Door aandacht te vragen voor het kwetsbare schoolverkeer en om kinderen een veilige plaats op de weg te geven heeft Vereniging Wilbertoord zich vijf jaar ingezet voor een vrijliggend fietspad. Het fietspad is nu klaar voor gebruik in het nieuwe schoolseizoen en de kinderen kunnen dagelijks op een veilige manier naar school. Deze opening zal tevens het startsein zijn van de VVN-campagne 'De scholen zijn weer begonnen' in Brabant. Veiligheid staat voorop, óók bij gemeenten. Daarom opent Vereniging Wilbertoord samen met de Millse wethouders Jos van den Boogaart en Herman Wijdeven op 5 september om 14.00 uur het fietspad op een ludieke manier. Het provinciale Brabant Veilig Voorlichtingteam assisteert ze hierbij door verkeersveiligheid breed onder de aandacht te brengen bij de bezoekers. Deze start van de campagne wordt mede mogelijk gemaakt door GGA-regio Noordoost-Brabant (samenwerking tussen tien gemeenten, provincie, Rijkswaterstaat, politie en Veilig Verkeer Nederland).

Extra Kwetsbaar
Na de zomervakantie gaan kinderen voor het eerst weer in grote groepen naar school. Juist in september doet zich ieder jaar een piek voor in het aantal slachtoffers in de leeftijdscategorie van 0 tot 14 jaar. Opvallend is dat één op de drie slachtoffers onder kinderen op weg is van en naar school. Kinderen zijn een kwetsbare groep. Zij beschikken immers nog niet over alle vaardigheden om zich als een ervaren en een volleerd deelnemer in het verkeer te verplaatsen. Bovendien verplaatsen kinderen zich als voetganger en fietser, de meest kwetsbare vervoerswijzen.

Oefenen met de ouders
Veilig Verkeer Nederland ziet met lede ogen dat de leeftijd waarop kinderen zelfstandig naar school gaan is gestegen van 6 jaar in 1972 naar 8,6 jaar in 2006. Verkeersdeelname is een belangrijk onderdeel van de opvoeding. VVN roept ouders daarom op om kinderen zo veel mogelijk zelfstandig naar school te laten gaan. Daarbij is het van belang om een veilige route te kiezen en die route vooraf te oefenen met het kind. Verder pleit Veilig Verkeer Nederland voor een verkeersveilige schoolomgeving waarin autoverkeer, fietsers en voetgangers elkaar niet hinderen. Het vrijliggend fietspad in Wilbertoord is hier een goed voorbeeld van.

Over Veilig Verkeer Nederland
Kinderen, ouders, jongeren, ouderen, fietsers, automobilisten, bromfietsers: iedereen heeft het recht veilig de straat op te kunnen. Veilig Verkeer Nederland is de maatschappelijke organisatie die zich inzet voor dat recht, door zoveel mogelijk mensen te inspireren, te stimuleren en ze actief bij verkeersveiligheid te betrekken. VVN wordt daarbij gesteund door ruim 35.000 leden en donateurs.
---

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht