Ingezonden persbericht


Arnhem,

RESTAURATIE FORT PANNERDEN STAP DICHTERBIJ

Gedeputeerde Staten stellen 1,1 miljoen euro beschikbaar voor de restauratie voor Fort Pannerden, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het geld komt uit het provinciale actieplan om de recessie te bestrijden en uit het budget voor cultuurhistorie. De gemeente Lingewaard voert de restauratiewerkzaamheden uit. Staatsbosbeheer, eigenaar van het fort is erg blij met het extra geld.

De provinciale bijdrage is bedoeld voor de verdere restauratie van het markante fort, gelegen op de splitsing van de Waal en het Pannerdensch kanaal. Volgens planning moet het fort in de tweede helft van 2011 weer in volle glorie zijn hersteld én voldoen aan de moderne eisen van veiligheid en toegankelijkheid. Het fort krijgt in de toekomst een bestemming als museum (Ballistisch Museum, Streekmuseum), een natuur informatie- en educatiecentrum, een informatiepunt voor Rijkswaterstaat en een toeristisch informatiepunt.

Vakmanschap
De restauratie wordt een leerlingbouwplaats of een opleidingsplek voor restauratiebouw. De provincie hecht er bijzonder aan dat de 'oude' kennis over restauratie weer wordt overgedragen op een nieuwe generatie. Het vakmanschap dreigt te verdwijnen, wat ten koste gaat van de kwaliteit van de monumentenzorg.

Historie en natuur
Het fort dateert van 1869 en werd gebouwd om de splitsing van de Rijn te bewaken. De belangrijkste functie van het fort was te voorkomen dat de vijand de Rijn zou afdammen, waardoor de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die in die periode afgewerkt werd, droog zou vallen. Andere taken waren het beheersen van de scheepvaart over Rijn en Waal en het legeren van troepen. Het fort ligt in het natuurgebied de Klompenwaard, midden in het natuurontwikkelingsgebied de Gelderse Poort en is een baken van rust waar de kerkuil en andere flora en fauna van profiteren.

Nieuwe Hollandse Waterlinie
Het Nationaal Project Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste Nationale Voorbeeldproject uit de Nota Belvedere en is tevens een Nationaal Landschap. Het gaat om een interdepartementaal project waarbij vijf betrokken departementen samenwerken met provincies, gemeenten, waterschappen, maatschappelijke organisaties, eigenaren, private partijen en burgers. Gezamenlijk wordt geïnvesteerd om de Nieuwe Hollandse Waterlinie weer beleefbaar te maken. Dat gebeurt door heel veel projecten: van het aanleggen tot fietspaden tot herstel van de forten.

Fortenmaand
September is fortenmaand. Bij veel forten, kastelen, vestingsteden en verdedigingswerken in en buiten Gelderland worden activiteiten georganiseerd. Kijk voor het programma op www.fortenmaand.nl. Verder informatie over de Nieuwe Hollandse Waterlinie is te vinden op www.nieuwehollandsewaterlinie.nl.