Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 31 augustus 2010

Rode Kruis deelt 20.000 mondkapjes uit na vulkaanuitbarsting Sumatra

Het Rode Kruis heeft 20.000 mondkapjes gedistribueerd in de getroffen regio in Sumatra. De mondkapjes beschermen de mensen tegen as, rook en stof. Meer dan 28.000 mensen uit de regio Karo in Noord-Sumatra zijn ontheemd door het vulkaangeweld en zijn opgevangen in 20 vluchtelingenkampen. Twee mensen zijn overleden als gevolg van ademhalingsproblemen en een hartaanval.

Het Rode Kruis heeft verder 6000 medicijnpakketten verspreid waarmee men acute problemen als huidirritatie, verstikking en infecties aan luchtwegen of ogen kan behandelen. Daarnaast worden ook hygiëne pakketten, dekens en slaapmatten uitgedeeld. Vanaf vandaag zijn ook een mobiele medische kliniek en twee veldkeukens actief waarmee slachtoffers ter plaatse van medische hulp en voedsel kunnen worden voorzien.

Het is voor het eerst in 400 jaar dat de vulkaan Sinabung activiteit vertoont. Omdat de vulkaan nooit nauw is bestudeerd, is het onduidelijk hoe de situatie zich zal ontwikkelen. Het Internationale Rode Kruis en het Indonesische Rode Kruis werken samen om zo veel mogelijk getroffenen van hulp te voorzien.


---

Noot voor de redactie,