Ingezonden persbericht

Luister en beleef de verhalen van Den Helder!

Kom ook en vertel je verhaal in het verhalenpaviljoen

Wat maakt de gemeente Den Helder uniek? Welke betekenisvolle verhalen vertellen de bewoners en bezoekers over hun favoriete plekken of gebeurtenissen?

Op 3, 4 en 5 september zijn verhalen van bewoners en bezoekers van Den Helder te beluisteren en te beleven tijdens de opening van het Verhalenpaviljoen Den Helder in het spannende Fort Kijkduin.

Opening Verhalenpaviljoen Den Helder
Verhalenpaviljoen Den Helder wordt op vrijdag 3 september geopend door Sascha Baggerman, Gedeputeerde Cultuur van de Provincie Noord-Holland en burgemeester Koen Schuiling. Vanaf 16.00 uur is iedereen welkom in het speciaal voor dit project ontwikkelde paviljoen dat staat in Fort Kijkduin. Kom genieten van verhalenvertellers, gedichten, film, fotografie en muziek. De opening wordt feestelijk ingevuld door zingend verslaggever Bert van Baar, dichter Boris de Jong, actrice Josine van der Schot en het Huisduinerkoor.

Bewoners, ondernemers en bezoekers van Den Helder zijn het hele weekend welkom om te genieten van verhalenvertellers, gedichten, film, fotografie en muziek. Voor de kinderen zijn er speciale kinderworkshops rondom het thema verhalen vertellen.

Wat is het Verhalenpaviljoen?
In 'Verhalenpaviljoen Bergen' en 'Verhalenpaviljoen Den Helder' gaat Kunst en Cultuur Noord-Holland op zoek naar mensen met persoonlijke verhalen over de twee kustgemeentes. Deze verhalen van bewoners, bezoekers en ondernemers vormen de culturele identiteit. Met deze culturele identiteit kunnen kustplaatsen als Bergen en Den Helder zich profileren en onderscheiden; en dat is goed voor goed is voor het vestigingsklimaat, toerisme en ondernemerschap.
De Verhalenpaviljoens maken onderdeel uit van een serie activiteiten die met kustgemeenten onder het project 'Identiteit Kustplaatsen' dit najaar worden georganiseerd om samen na te denken over de toekomst van de kustplaatsen. Wat maakt hen uniek en authentiek? En hoe kunnen ze de identiteit versterken in hun toekomstplannen en de kwaliteit verhogen? De provincie Noord-Holland ondersteunt de gemeenten bij dit culturele traject, omdat het versterken van de kustplaatsen van groot belang is voor de Noord-Hollandse economie en een sterke identiteit onze kust aantrekkelijker maakt voor zowel bewoners, ondernemers als bezoekers.

Fort Kijkduin
Fort Kijkduin is gebouwd in opdracht van Napoleon Bonaparte tijdens zijn bezoek aan Huisduinen in 1811. Hij zag grote waarde in de strategische ligging van Den Helder. Destijds bood het Fort plaats aan ruim 700 soldaten. Tegenwoordig zijn er in het Fort een museum, aquarium en restaurant gevestigd.
Verhalen online
Op www.verhalenpaviljoen.nl/denhelder en www.verhalenpaviljoen.nl/bergen zijn de persoonlijke verhalen van bewoners, bezoekers en ondernemers over gebeurtenissen van vroeger en nu te beleven. Iedereen is welkom op deze websites om zijn eigen verhaal te vertellen en toe te voegen.

Paviljoen
Het strandpaviljoen is kenmerkend voor de Nederlandse kustplaats. Het strandpaviljoen staat voor het genieten en beleven van het strand en de kust. Als mentale, maar ook fysieke ruimte, transformeert Kunst en Cultuur Noord Holland nu het strandpaviljoen tot verhalenpaviljoen; het wordt het virtuele podium waar we de verzameling van verhalen in de verschillende gemeenten kunnen zien en beleven.

Kunst en Cultuur Noord-Holland ontwikkelt in nauwe samenwerking met Cultureel Erfgoed Noord-Holland producten en diensten die de zichtbaarheid, toegankelijkheid en betekenis van kunst en cultuur verhogen en projecten die de deelname aan cultuur vergroten.

Opening:vrijdag 3 september a.s.
Locatie:Fort Kijkduin, Admiraal Verhuellplein 1 Den Helder
Tijd:inloop vanaf 16.00 uur, opening 17.00 uur tot 20.00 uur