Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Utrecht, 11 mei 2010

Nieuwe namen Into The Great Wide Open 2010

Modest Mouse, Oi Va Voi, Moss, Pete and the Pirates, Kalio Gayo en Washed Out zijn toegevoegd aan het programma van het festival Into The Great Wide Open dat van 3 tot en met 5 september 2010 plaatsvindt op Vlieland. Eerder werden bevestigd: Caribou, The Tallest Man On Earth, Wolf Parade, Beth Jeans Houghton, C.W. Stoneking en Typhoon & New Cool Collective.

Inmiddels krijgen de kunstroute, filmprogramma en kinderactiviteiten steeds meer vorm. In het bos, de vuurtoren, een duinpan...vlakbij het festivalterrein is de kunstroute oftewel Arttrail te vinden, overdag of 's avonds. Geluidssporen en lichtkunstwerken, filminstallaties en live cinema, onverwachte ervaringen en vervreemdende beelden: kortom, kunstwerken die een ander perspectief geven op de omgeving.

Het Kolderatelier is deze keer al vanaf vrijdagmiddag geopend. Kinderen kunnen zich daar uitleven in het mobiele kookatelier en in de typtent, waar ze de dagelijks verschijnende Kolderkrant met nieuws en reportages over het festival maken. Bij Palletplace timmeren kinderen van aangespoeld hout hun eigen stoel. Met de mensen van Noorderzon uit Groningen worden vliegers gemaakt of gekke monsters in het gipsatelier. En, Hotmamahot, het leukste Amsterdamse creatieve collectief is er ook weer bij.

Alle kaarten voor Into The Great Wide Open 2010 zijn zaterdag 1 mei j.l. in korte tijd verkocht. In totaal hebben vijfduizend mensen een ticket bemachtigd. Into The Great Wide Open steunt de publiekscampagne Weet Waar Je Koopt en bestrijdt tickethandel actief.

Reserveer tijdig boottickets via www.rederij-doeksen.nl. Op donderdag 2 september wordt Vlieland voor de vroegkomers vast opgewarmd met een klein, gratis avondprogramma.

Muziekplatform VPRO 3VOOR12 zal wederom de festivalsfeer vastleggen via onder meer recensies en concertregistraties. Het sfeerverslag van Into The Great Wide Open 2009 is te bekijken op http://3voor12.vpro.nl/greatwideopen2009.

Modest Mouse
www.myspace.com/modestmouse
Zo bescheiden als de bandnaam is, zo groot zijn deze meneren in thuisland Amerika. Erg vaak maken ze de oversteek naar Nederlandse festivals niet, dus het is ons een eer Modest Mouse aan u te presenteren. De band van frontman Isaac Brock II maakt het soort indierock dat iedere keer weer doet verrassen. Het piept, kraakt, rockt, knarst, maar is immer dansbaar en super aanstekelijk. Laatste volledige album We Were Dead Before The Ship Even Sank stamt uit 2007 met daarop indie-klassieker Dashboard.

Oi Va Voi
www.myspace.com/oivavoi
De Londense band O Va Voi (Jiddisch voor 'O Mijn God') is al jaren een vaste waarde in de Europese muziekscene en vooral live en ware bezienswaardigheid. Ze mengen Klezmer met Balkan, maar net zo makkelijk folk met dance. Vele stijlen komen samen tot een unieke smeltkroes. Geen band om stickertjes op te plakken, een band om bij te dansen.

Moss

www.myspace.com/moss
Het Amsterdamse vijftal sloeg keihard terug met 'de moeilijke tweede'. De recensies over Never Be Scared/Don't Be a Hero spraken van 'onNederlands goed' tot 'wereldplaat', alle superlatieven werden uit de kast getrokken om deze plaat op juiste waarde te schatten. Vorig jaar speelde frontman Marien Dorleijn solo voor de Bolder al wat liedjes van het album. Wie had toen kunnen verwachten dat hij een jaar later terug zou komen om samen met band het Sportveld plat te spelen?

Pete and the Pirates
www.myspace.com/peteandthepirates
Mannen te wapen, breng uw vrouwen en kinderen in veiligheid! Want Pete en zijn Pirates zijn hongerig. Hongerig om Vlieland te veroveren. En te overweldigen met een onverschrokken potje lekkere indierock. Het Britse van Stone Roses, het luchtige van The Kooks en de kracht van Arctic Monkeys. Soms energiek in zichzelf gekeerd, soms prettig verlegen extravert.

Kalio Gayo
www.myspace.com/kaliogayo
Het Utrechtse Kalio Gayo neemt je ieder optreden mee op reis: een wild dorpsfeest in een vergeten uithoek van Europa, de drukte van een warme wereldstad, een ruige bustocht over de steppe. Kleine verhaaltjes over ruziënde buurvrouwen, een dapper vogeltje, regen in tijden van droogte of thuiskomen na een lange reis, gezongen in een taal die niemand kan verstaan maar iedereen begrijpt. Pittige partyfolk met soms een melancholisch randje en een scheutje balkan.

Washed Out
www.myspace.com/thebabeinthewoods
Sluit je ogen en drijf mee op de lome beats van Washed Out, alter ego van de Ernest Green. Noem het chillwave, noem het lo-fi, noem het slaapkamersynthpop. Je vindt hem in het hoekje waar ook The XX, Bibio en Toro Y Moi aan hun muziek knutselen.

Into The Great Wide Open wordt mede mogelijk gemaakt door NFPK, Kunstenaars & Co, Rederij Doeksen, Brand, Kampeerterrein Stortemelk, Staatsbosbeheer, Podium Vlieland, Triomf en Two Kings.

EINDE PERSBERICHT

Noot voor de redactie,