Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Utrecht, 20 juli 2010

Kunst-, film- en kinderprogramma Into The Great Wide Open 2010

Er zijn tien kunstenaars geselecteerd voor Into The Great Wide Open 2010 die invulling zullen geven aan Arttrail, de kunstroute waarbij kunstenaars een plek op Vlieland kiezen en deze opnieuw van betekenis voorzien door de ontwikkeling van een kunstwerk speciaal voor die plek. De kunstenaars voor de komende editie van Into The Great Wide Open - wat plaatsvindt van 3 tot en met 5 september - zijn: Maarten Vanden Eynde, Eric von Robertson, Cornelia Bruinewoud, Ida van der Lee, Sjoukje Gootjes, Marleen Andela, Floris Bovée, Titia Ex, Anne Caesar en Coen Hoogstraten.

Maarten Vanden Eynde / www.plasticreef.com
Afgelopen winter nam Maarten Vanden Eynde deel aan een wetenschappelijke zeilexpeditie over de oceaan en reisde hij maandenlang mee om materiaal te verzamelen voor zijn 'Plastic Reef'. Een groot deel van de totale plastic vangst, ruim 400 kilo, zal worden toegevoegd aan het groeiende beeld dat tijdens Into The Great Wide Open voor het eerst sinds zijn terugkomst te zien zal zijn in Nederland. Samen met eilandbewoners en festivalbezoekers gaat Maarten tijdens Into The Great Wide Open op schattenjacht naar meer plastic om toe te voegen aan het Plastic Reef.

Eric von Robertson / http://vonrobertson.wordpress.com De Amerikaanse kunstenaar Eric von Robertson werkt vaak vanuit een door hem op locatie ontworpen meetingpoint onder de naam C.A.R.L.: Centre for the Advancement of Recreation and Leisure. Hij vond langs de rand van het Vlielandse bos een interessant stukje duin waar hij zich deze zomer een tijdje terugtrekt om specifieke informatie over eilanden, wind en luchtformaties in kaart te brengen. Meet the artist en ga op excursie met C.A.R.L..

Andere kunstprojecten overdag worden gerealiseerd door Cornelia Bruinewoud en Ida van der Lee. Voor het Arttrail At Night zijn deze keer de bekende lichtkunstenares Titia Ex, de veelbelovende jonge kunstenaar Floris Bovée en industrieel vormgever Coen Hoogstraten uitgenodigd spannende en poetische lichtkunstwerken te ontwerpen op locatie. In een vijver of boven in een boom, met geluidskunstwerken van Anne Caesar en Marleen Andela is er tussen concerten door veel bijzonders te ervaren in het donker.

Filmprogramma

Naast kunst is ook film is een belangrijk onderdeel van het programma van Into The Great Wide Open. Net als de vorige editie zijn er dit jaar wederom speelfilms, korte films en documentaires te zien in Podium Vlieland, het intieme filmhuis in de Dorpsstraat. Op het verlanglijstje staan onder meer de cultklassiekers The Man Who Fell To Earth van Nicolas Roeg met een prachtige onderkoelde hoofdrol van David Bowie en Silent Running van Douglas Trumbull uit 1972. Over de korte filmselectie en de documentaires later meer. Nieuw dit jaar is videokunst, waaronder een aantal installaties op bijzondere locaties op het eiland van Margit Lucacs & Persijn Broersen, Guido van der Werve, Semiconductor en Neil Beloufa. Het filmprogramma is mede samengesteld door Joke Ballintijn (Nederlands Instituut voor Mediakunst) en Peter van Hoof (International Film Festival Rotterdam).

Kinderactiviteiten
Het Kolderatelier is deze keer al vanaf vrijdagmiddag geopend, kunstenaars en creatieve collectieven strijken neer in ronde witte tenten en bij de zee. Kinderen kunnen zich daar uitleven. Zoals bijvoorbeeld in de typtent, waar ze de dagelijks verschijnende Kolderkrant met nieuws en reportages over het festival maken. Kookatelier de Smaak te Pakken onderzoekt het zeewater en maakt natuurzoetzoute hapjes die uitgedeeld worden. De ingrediënten van zee en land zijn ook het startpunt voor het maken van muziekinstrumenten. Bij Palletplace veranderen pallets in zelfontworpen stoelen en ergens in het bos loopt iemand met een Geurjas, die kinderen meetrekt bij het maken van een geurlabyrint. Kinderen als fotograaf, met blikjescamera het zelf ontwikkelen van de geschoten kiekjes met zeewater. Of een workshop 'Demonstreren, hoe doe je dat?' Met eigen leuzen ergens voor of tegen maken de kinderen een gigantische parade, in zelf ontworpen kleding en met bijbehorende attributen. In de KliederKladder soundcabine worden door beweging echte kunstwerken gecreëerd. Jonge kinderen maken kleine verhaaltjes voor in de Fluisterboom en plastic insecten voor de reuzewebben die Hotmamahot in het bos gaat maken. In het bos is ook de reuze Vlie(g)lander van Sjoukje Gootjes, een kunstwerk waarin men zelf kan vliegen. Volgetekende vliegers stijgen op en de hekken van het Kolderterrein worden omgetoverd in het 'Grootste Waddenschilderij Ooit Vertoond'. Tot slot zullen ook de watermonsters en waterwappers niet ontbreken.

Muziekprogramma
Ook is er nog een aantal bands toegevoegd aan het programma. Met El Pino & the Volunteers, Nevada Drive, DAAU en The Upsessions is het muziekprogramma bijna compleet. Eerder werden bevestigd: The Whitest Boy Alive, Modest Mouse, Tim Knol, Caribou, Arno, The Tallest Man On Earth, Wolf Parade, The Sore Losers, Ólöf Arnalds, Gonjasufi (ft Psychopop), Oi Va Voi, Moss, Pete and the Pirates, Beth Jeans Houghton, C.W. Stoneking, Typhoon & New Cool Collective, Blaudzun, Admiral Freebee, Ben Howard, Balthazar, Timber Timbre, Selah Sue, Isbells, Heavy Trash, Hauschka, I Am Oak, Nurses, Beans & Fatback, Caitlin Rose, My Bubba & Mi, Jungle By Night, The Q4 Korai Öröm, Veronica Falls en Kalio Gayo.

El Pino & the Volunteers / www.myspace.com/elpinoandthevolunteers Het Rotterdamse El Pino & the Volunteers is dit jaar onze artist in residence. David Pino en zijn band zijn bezig met een speciaal project op Vlieland, met Vlieland, over Vlieland, rondom Vlieland. Film, natuur, tekst, zand, samples, badgasten, foto's, eilanders, muziek en andere strapatsen. Nieuwe liedjes, speciaal geschreven voor het festival. Tijdens het weekend op diverse plekken en in verschillende hoedanigheden te zien en te horen. Natuurlijk is er ook ruimte voor de wonderschone liedjes van de Molten City en het vorig jaar verschenen The Long-Lost Art of Becoming Invisible.

Nevada Drive / www.myspace.com/nevadadrive
Nevada Drive zijn gitarist-producer Rene Ahoud en singer-songwriter Christien Oele. Op het in september te verschijnen tweede album High Resolution Blues staan panoramische liedjes die de ruimte zoeken tussen folk, fado, rock en wave. Soms dromerig en bedrieglijk licht, dan weer duister en intens. Soms met volledige band, dan weer slechts met één gitaar, één sample en de stem van zangeres Christien Oele, die met haar rijke teksten langs de randen van de afgrond schuurt. Muziek voor als de dag nacht of de nacht dag wordt.

DAAU / www.myspace.com/daaudieanarchistischeabendunterhaltung Die Anarchistische AbendUnterhaltung, zoals de band voluit heet, is terug met hun zesde langspeler, The Sheperd's Dream. Sinds het ontstaan van DAAU in 1992 wordt haar muziek vooral gedefinieerd met wat ze níet is: het is geen klassiek, geen rock, geen folk, maar dat alles tegelijkertijd. "Na onze nogal onstuimige vorige cd waren we toe aan een verstilder, intimistischer geluid, zonder drums of electronica", vertelt cellist Simon Lenski. "De muziek is organischer geworden en misschien is dat een gevolg van het feit dat we weer wat ouder en rijper zijn. Vandaar de pastorale sfeer en de suggestieve zeggingskracht die de nummers uitstralen." Na wat personele wisselingen binnen de band is DAAU klaar voor een frisse start. Waar beter te beginnen dan op Into The Great Wide Open?

The Upsessions / www.myspace.com/upsessions
Early-reggae-band The Upsessions is in het buitenland eigenlijk bekender dan in thuisland Nederland. Ze speelden namelijk op alle grote ska- & reggaefestivals van Europa; van Spanje tot Duitsland, van Oostenrijk tot Frankrijk. Vanaf nu gaat ook Nederland eraan geloven, want The Upsessions staan bekend om hun funky ritmesectie, gillende orgels en hun sharp-dressed en aanstekelijke live-performance. Een ultieme mix van early reggae, rockstready, beat en ska.

Muziekplatform VPRO 3VOOR12 zal wederom de festivalsfeer vastleggen via onder meer recensies en concertregistraties. Het sfeerverslag van Into The Great Wide Open 2009 is te bekijken op http://3voor12.vpro.nl/greatwideopen2009.

Into The Great Wide Open wordt mede mogelijk gemaakt door NFPK, Kunstenaars&CO, Prins Bernhard Cultuurfonds, Rederij Doeksen, Brand, Kampeerterrein Stortemelk, Staatsbosbeheer, Podium Vlieland, Triomf, Two Kings en Nederlands Instituut voor Mediakunst.

EINDE PERSBERICHT

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht