Gemeente Schermer


Grote Kerk Schermerhorn presenteert: Workshop en aansluitend 's avonds voorstelling muziektheater

(13-08-2010)

Workshop: Dijkdoorbraak
Veel van onze voorouders hebben in Noord-Holland te maken gehad met het gevecht tégen het water, of óm het water. Op diverse plaatsen in het landschap zien we nog de tekenen van dijkdoorbraken (de wielen langs de IJsselmeerdijk), de talloze molens herinneren ons aan de meren en de visserij, en de kerk van Schermerhorn zou nooit zo mooi en groot zijn geweest zonder de vele rijke reders die er rond 1634 woonden. En nu, nu horen we weer over dijkverzwaring en dreigende overstromingen. Daarom is het thema van de workshop verwant aan het thema van de voorstelling de Zondvloed. De deelnemers maken die dag samen een eigen muziektheater.

Je kan kiezen:

A. Muziek: Tijdens het eerste dagdeel 'componeer' je je eigen watercompositie uit samples van bestaande watergeluiden en live gespeelde muziek, d.m.v. kleine "waterinstrumenten" en/of je stem of een instrument dat je al zelf bespeelt. 's Middags repeteer je samen met de 'acteurs' die voor theater kozen, tot er een compositie ontstaat die één geheel vormt met de gespeelde scène. Je hoeft geen geoefend muzikant te zijn om mee te kunnen doen.

B. Theater: In het eerste deel van de dag creëer je je eigen personage, je schrijft er de monoloog voor, zoekt een tegenspeler waarmee je de dialoog zoekt. Tekst en emotie zijn belangrijke elementen. In het tweede deel van de dag werk je verder aan de scène en worden muziek en theater samengevoegd.

Meer over de docenten / acteurs:
De muziek wordt begeleid en gespeeld door Bob Driessen, saxofonist/componist bekend van o.a. Willem Breuker Kollektief en De Volharding. Gerda Holzhaus (theatermaker/regisseur) is de acteur in de voorstelling en begeleidt in de workshop de van het theatergedeelte.

Programma workshop 3 september:

10.30 - 13 uur (koffie en thee staat steeds klaar) Aan de gang met het creëren van je eigen muziek, je eigen personage

13 - 14 uur lunch

14 - 16.30 uur:
Verder werken aan de scène, samenvoeging van muziek en theater.

17.00 uur: gezamenlijke maaltijd in de kerk.

20 uur: voorstelling ZONDVLOED

Kosten ¤ 55,- pp, inclusief lunch en gezamenlijke maaltijd en entree voorstelling.

Opgeven en nadere info: zo spoedig mogelijk: via www.muzeruimte.nl / workshop@muzeruimte.nl

VOORSTELLING: 3 september, 20 uur

Zondvloed is een zinderend nieuw geschreven muziektheater door Stichting Theamus. Een boerin zoekt bij zware storm dekking in de dorpskerk achter de zeedijk, waar haar man juist op dat moment een concert geeft met de fanfare uit het dorp. Een duet voor twee spelers waarin het leven aan de rand van de zee centraal staat. In de voorstelling gaan muziek en spel hand in hand.

Muziek van Bob Driessen die bekend is van o.a. het WillemBreuker Kollektief en Orkest de Volharding, Teksten van theatermaker / regisseuse Gerda Holzhaus.

De pers over Theamus:
"De acteurs ruziën in de hedendaagse gedeelten adembenemend echt en spelen hun Granida-scènes met lichte ironie. De mooie muziek, gecomponeerd door Bob Driessen en door hemzelf op saxofoon gespeeld, brengt een sfeer in de Ridderzaal, die zelfs de grootste lolbroeken stil krijgt. Hoogtepunt is een keiharde rockscène waarin Charles op een tafel springt en gepassioneerd een striptease uitvoert op een lyrische liedtekst van P.C. Hooft". (de Volkskrant over Bliksemminne) "In een gloedvolle kostumering met de juiste aandacht voor details voegt Gerda Holzhaus een nieuwe verhaallijn toe door de actrice en beide acteurs uit hun rol te laten stappen en op de handeling te laten reflecteren....Het is mooi te ervaren, daar in het stijlvolle Muiderslot, hoe een tekst van vier eeuwen oud nog steeds levendig en betekenisvol is." (NRC over Bliksemminne)

Start concert 20.00 uur-
Toegang ¤ 10,- Reserveren voor de voorstelling op reserveren@muzeruimte.nl