Gemeente Het Bildt


Middelseegemeenten klaar voor de start

03-09-2010 08:51

De Middelseegemeenten kunnen, na akkoord van de gemeenteraden, in 2011 starten met de uitvoering van de bundeling van een negental taakvelden.

De vier colleges van de Middelsee Gemeenten leggen in september en oktober het plan van aanpak, dat moet leiden tot bundeling van werkzaamheden voor aan de vier gemeenteraden.

Afgelopen periode hebben negen teams van medewerkers besproken en beschreven hoe zij de samenwerking in Middelseeverband vanaf januari 2011 willen inrichten en welke meerwaarde dat oplevert. Dit najaar ontvangen de raden het plan van aanpak. De raden wordt gevraagd de aan de samenwerking ten grondslagliggende uitgangspunten en de samenwerking, nogmaals te onderschrijven. De raad wordt ook gevraagd akkoord te gaan met een lichte gemeenschappelijke regeling en een uitvoeringsbudget.
Als de raden groen licht geven, starten de vier colleges van de Middelseegemeenten in 2011 met de uitvoering van de bundeling van werkzaamheden op negen terreinen.

Werkzaamheden die nu door elke gemeente afzonderlijk worden uitgevoerd, zullen vanaf januari worden gebundeld en worden dan bij één van de gemeenten ondergebracht. Eén gemeente voert de taak vervolgens uit voor alle vier de gemeenten. Op die manier kan er doelmatiger en efficiënter worden gewerkt.
Deze bundeling geldt voor de volgende negen taakvelden: Communicatie, Inkoop en aanbesteden, Juridische zaken, Onderwijs- en jeugdbeleid, Openbare orde & veiligheid, Personeel en organisatie, Control, Belastingen, Sport.

Eigen gemeente blijft loket
Uitgangspunt bij de samenwerking is, dat burgers voor alle diensten gewoon met hun eigen gemeente te maken blijven houden.

Dynamisch organisch groeimodel
Middelsee Gemeenten hanteert een dynamisch-organisch groeimodel. Dit betekent dat de samenwerking van onderop, met medezeggenschap van medewerkers, groeit en steeds steviger wordt. Middelsee Gemeenten werkt sinds 2004 samen op praktisch-uitvoeringsniveau. De gemeenten blijven beleidsmatig zelfstandig. De gemeenteraden maken hun eigen keuzes.

De samenwerking is erop gericht de bedrijfsvoering achter de schermen te verbeteren. Middelsee Gemeenten verwacht met haar aanpak vele duizenden euro's te kunnen besparen, efficiënter te kunnen werken en een goede kwaliteit van diensten te kunnen blijven bieden.
---