Ingezonden persbericht


Leibedekking van Bakenesserkerk na 43 jaar eindelijk terug

Restauratie Haarlemse kerk bereikt hoogste punt

De dakbedekking van de Bakenesserkerk in Haarlem is na 43 jaar eindelijk in haar oorspronkelijk staat teruggebracht. In 1967 is uit kostenoverwegingen een 'tijdelijke' bedekking van asfalt shingles aangebracht. Maar aangezien subsidie om de leien terug te brengen uitbleef, is deze nooddekking bijna een halve eeuw blijven zitten. Pas bij de in februari van dit jaar begonnen restauratie door Stadsherstel Amsterdam zijn de leien teruggebracht. Dit werk is onlangs voltooid. De restauratie van de Bakenesserkerk bereikte daarmee haar hoogste punt.

Stadsherstel Amsterdam kocht de Bakenesserkerk eind 2009 en startte in februari 2010 de restauratie. Aannemingsbedrijf Holleman & Zonen voert de werkzaamheden uit onder directie van Martin Busker van het Projectmanagementbureau van de Gemeente Haarlem. Na de restauratie zal het Bureau Archeologie van de gemeente hier gevestigd worden.

Bakesenesserkerk
De Bakenesserkerk bevindt zich in het stadsdeel Bakenes, dat ligt tussen de Bakenessergracht en het Spaarne. De kerk is als Onze Lieve Vrouwekapel gesticht door Willem II, die van 1234 tot 1256 graaf van Holland en Zeeland was. Het huidige gebouw is oorspronkelijk vijftiende-eeuws. De oudste vermelding stamt uit 1486 en betreft het noordelijk schip van de kerk en het onderste deel van de toren. Het bovendeel van de toren dateert uit het begin van de zestiende eeuw en was oorspronkelijk bedoeld voor de Grote Kerk op de Grote Markt, zo wordt vaak gezegd. Maar omdat hij te zwaar bleek te zijn voor de kruispijlers van die kerk zou het bouwsel weer zijn afgebroken en werd het, naar verluid, uiteindelijk gebruikt voor de Onze Lieve Vrouwekerk...

Stadsherstel Amsterdam
Stadsherstel Amsterdam (opgericht in 1956) is de grootste restaurerende organisatie van Nederland en zet zich in voor erfgoed, monumenten en cultuur. Stadsherstel is altijd op zoek naar de meest passende (her)bestemming van haar bezit, dat zij onderhoudt, beheert en verhuurt. De restauratieomzet bedraagt gemiddeld ¤ 110 miljoen per jaar. Stadsherstel is eigenaar van meer dan 500 panden in en rondom Amsterdam, variërend van woonhuizen tot kerken en industriële monumenten.

De bijzondere panden verhuurt Stadsherstel voor o.a. congressen, lezingen, concerten en huwelijksvoltrekkingen via haar afdeling Exploitatie. De Vereniging Vrienden, met meer dan 2500 leden, ondersteunt al meer dan 25 jaar de restauratiewerkzaamheden van Stadsherstel.


---

Noot voor de redactie,