Provincie Friesland


---



---

PERSBERICHT

Nummer: 202 HZ
Datum: 3 september 2010

Negatief zwemadvies De Swanneblom te Slappeterp.

Met ingang van vandaag, 03-09-2010, geldt een negatief zwemadvies voor De Swanneblom te Slappeterp. In verband met verhoogde gezondheidsrisico's wordt afgeraden te gaan zwemmen.

IDe zwemwaterinspecteurs hebben in het zwemwater bacteriële overschrijdingen geconstateerd van de norm voor Intestinale Enterococcen (IE) en de norm voor Escherichia coli (E-coli). IE kan binnen twaalf uur na het zwemmen gezondheidsklachten veroorzaken, zoals maag- en darmklachten,koorts, hoofdpijn en oorontsteking. E-coli kan na het zwemmen gezondheidsklachten veroorzaken, zoals maag- en darmklachten en in extreme gevallen nierproblemen. Mensen met ernstige gezondheidsklachten - na het zwemmen - wordt aangeraden een arts te raadplegen.

Bij de zwemgelegenheid wordt met borden aangegeven dat er een negatief zwemadvies geldt. Een negatief zwemadvies is normaal gesproken van korte duur.

Nadere informatie over bacteriële overschrijding
Oppervlakte water bevat van nature verscheidene soorten micro-organismen, waarvan een beperkt aantal bij de mens tot ziekte kunnen leiden. Daarnaast komen in natuurzwemwater ook ziekteverwekkers terecht door fecale verontreiniging van menselijke of dierlijke herkomst. Verontreiniging van natuurzwemwater met fecaliën heeft verschillende bronnen. Menselijke ontlasting komt in het oppervlaktewater terecht via de uitstroom van rioolwaterzuiveringsinstallaties of door overstorten van het rioolstelsel (tijdens hevige regenbuien komt rioolwater in het oppervlaktewater terecht). Een andere bron vormen zwemmers zelf. De belangrijkste dierlijke bronnen zijn: afspoeling van mest van landbouwgebieden en uitwerpselen van watervogels.

Zwemwatertelefoon
De zwemwatertelefoon (058-2925650) van de provincie is het gehele zomerseizoen bereikbaar. Bij dit nummer is tot eind september de meest actuele informatie over de waterkwaliteit van het zwemwater in de provincie beschikbaar. Specifieke vragen kunt u stellen via de zwemwatertelefoon of per e-mail aan zwemwater@fryslan.nl. Actuele informatie is ook te raadplegen via NOS-teletekst (pagina 725) en via de internetsite van de provincie www.fryslan.nl. Voor verdere informatie kunt u zich wenden tot Toezichtmilieu, de heer D. Peereboom (tel. 058-292 58 31).


---- --