Wetterskip Fryslân


Friese dijken ondanks strenge beoordeling veiliger dan ooit

vrijdag, 3 september 2010

Friese dijken ondanks strenge beoordeling veiliger dan ooit

Wetterskip Fryslân heeft de ongeveer 170 kilometer Friese zee- en IJsselmeerdijken beoordeeld en getoetst aan de door de Waterwet gestelde normen. Hieruit blijkt dat de Friese dijken aantoonbaar veiliger zijn dan ooit tevoren, maar dat het wettelijk voorgeschreven veiligheidsniveau nog niet overal bereikt is. Dit is het resultaat van de 3^e Veiligheidstoetsing Primaire Waterkering.

Hoewel de uitvoering van het 2^e Hoogwaterbeschermings Programma in Fryslân pas in 2015 zal zijn afgerond, is de voorbereiding van het 3^e HWBP waarvan de uitvoering in 2015 of 2016 begint al volop aan de gang. In dat kader is de 3^e Veiligheidstoets uitgevoerd.

Bij de beoordeling van de veiligheid van dijken gelden strikte berekeningen die door het Rijk zijn voorgeschreven en die tevens onderhevig zijn aan steeds voortschrijdend inzicht. Bij toetsing aan de laatste normen blijkt dat, nadat de uitvoering van het lopende programma gereed is, nog ca. 18,2% van de Waddenzee- en IJsselmeerdijken niet aan de normen voldoet.

Dat wil niet zeggen dat deze dijken onveilig zijn. De Friese dijken liggen er prima bij. Ze hebben de komende jaren wel extra aandacht nodig en de afgekeurde dijkvakken zullen wellicht na 2015 moeten worden aangepakt. Dat geldt vooral voor de steenbekledingen. De hoogtes van de Friese dijken zijn overal voldoende. Behalve op Ameland, hiervoor is een dijkversterkingsplan in voorbereiding.

In de buurt van het Lauwersmeer en Peassens/Moddergat liggen enkele dijkvakken waarvan de kwaliteit van de asfaltbekleding flink achteruit gaat. De kans is groot dat hier voor 2015 actie nodig is.

De nieuwe regering zal zich nog moeten buigen over de financiering van het 3^e HWBP dat waarschijnlijk enkele miljarden euro's zal gaan kosten.

Wetterskip Fryslân is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de zee- en IJsselmeerdijken en rapporteert nu voor de derde keer via de provincie aan het Rijk over de toestand.


---

---