Ingezonden persbericht


Het Nederlandse microfinancieringsfonds Goodwell MDC voltooit eerste exit van Equitas, een zeer snel gegroeide microfinancieringsinstelling in India, door 50% van haar belang te verkopen aan Amerikaanse durfkapitalist Canaan Partners.

Hilversum, 3 september 2010 - Als eerste ronde financier stond Goodwell begin 2008 aan de wieg van het vanuit Chennai opererende Equitas, dat op dat moment 2000 klanten bediende met een leningen portefeuille van USD 100.000. Door een kapitaalinjectie van USD 1,5 mln van Goodwell en dankzij begeleiding van Goodwell's lokale investeringsteam, was Equitas in staat om in drie vervolg financieringsrondes andere investeerders aan te trekken en heeft de organisatie haar ambitieuze groeidoelstellingen kunnen realiseren. Op dit moment bedient Equitas meer dan 1 miljoen klanten met een leningen portefeuille van USD 160 miljoen. Het deel van de aandelen waar Goodwell nu afstand van doet wordt overgenomen door Canaan Partners, een Amerikaanse durfkapitalist. Canaan Partners investeert sinds kort in India en focust op visionaire ondernemers, technologie en gezondheidszorg. Goodwell blijft geïnvesteerd met de helft van haar aandelenbelang.

Equitas wordt beschouwd als één van de grootste successen in de sector door haar innovatieve en efficiënte bedrijfsprocessen en heeft prijzen ontvangen voor haar klantgerichte benadering. Het management staat bekend als zeer vakkundig en sociaal, ondermeer door een hoge mate van transparantie in haar communicatie naar klanten en aanwending van een deel van de winst voor gezondheidsvoorlichting en onderwijsprojecten. In de afgelopen twee jaar heeft hun efficiency tevens geleid tot verlaging van de rentepercentages op leningen aan klanten.

De investering in Equitas draagt bij aan de missie van Goodwell om meer mensen uit de 'base of the pyramid' toegang te verschaffen tot financiële diensten en zo hun kwetsbaarheid te verkleinen. Hierbij beperkt het aanbod van financiële producten zich niet alleen tot microkredieten, maar ook verzekeringen en spaarproducten. Het fonds van Goodwell in India is in 2007 gelanceerd en heeft een omvang van USD 18 mln, waarvan ruim USD 12 mln belegd is in 7 microfinancieringsinstellingen. Deze exit is de eerste. Het fonds investeert in het aandelenkapitaal van zowel kleine startende instellingen als grotere snelgroeiende verstrekkers van microkrediet. In India werkt Goodwell samen in een joint venture met het Indiase Aavishkaar, onder de naam Aavishkaar Goodwell, vanuit de filosofie dat een lokaal investeringsteam de markt beter kent en veel gerichter ondersteuning kan bieden aan de betrokken microfinancieringsinstellingen. De investeerders in Goodwell zijn particulieren, stichtingen en pensioenfondsen. Wim van der Beek, oprichter van Goodwell: "Bij Equitas hebben we een belangrijke rol kunnen spelen in de beginfase toen deze investering als zeer risicovol beschouwd werd. Dankzij onze injectie zijn er andere schapen over de dam gekomen en hebben we in korte tijd een enorme sociale impact gerealiseerd. Daarnaast is deze transactie belangrijk omdat de sector nu ook ziet dat er exits mogelijk zijn. Vooral voor institutionele beleggers is dit van belang. Door dit soort exits zullen er meer professionele investeerders geïnteresseerd raken in microfinance. En gezien de enorme vraag naar betaalbare financiële diensten die er in de markt is, is dat een goede ontwikkeling."

Over Goodwell
Goodwell Microfinance Development Company (www.goodwell.nl) is een Nederlandse participatiemaatschappij die op een zakelijke en duurzame basis investeert in ondernemende microfinancieringsinstellingen in India en West Afrika. Goodwell is in 2006 van start gegaan in India met als aandeelhouders verschillende zakelijke en sociale investeerders: particulieren, stichtingen en pensioenfondsen. Goodwell verschaft lange termijn risicokapitaal (eigen vermogen) en actieve ondersteuning aan commerciële microfinancierings-instellingen (MFIs). Goodwell investeert in die landen die de beste groeimogelijkheden bieden voor commerciële MFIs. Goodwell vormt in deze landen joint ventures met sterke lokale partijen, die de nodige ervaring en lokale expertise meebrengen. In India werkt Goodwell met Aavishkaar middels een subfonds (Aavishkaar Goodwell India MDC), waarin ook internationale ontwikkelingsbanken en commerciële banken participeren. Daarnaast is Goodwell ook actief in West Afrika. Goodwell heeft USD 55 mln onder beheer.

Over Equitas
Equitas (www.equitas.in) is een zgn. Non-Banking Financial Corporation ("NBFC"), die gevestigd is in Chennai, Tamil Nadu, India. Equitas is gestart in 2007 met als doel om microkredieten te verstrekken aan vrouwelijke micro-ondernemers met beperkte toegang tot formele financiële diensten. Vanaf het begin onderscheidde Equitas zich door een vernieuwde en zeer efficiënte aanpak van processen en systemen om haar groeiambities te kunnen waarmaken. Dankzij deze aanpak bedient Equitas nu meer dan 1.000.000 klanten, waardoor het de snelst groeide microfinancieringsinstelling ter wereld is. Tegelijkertijd richt Equitas zich op een hoge mate van transparantie naar haar klanten en een grondig portfolio risico management. Equitas opereert vanuit 200 kantoren in 4 staten en heeft een uitstaande portfolio van meer dan USD 160 miljoen. Een deel van de winst wordt aangewend voor sociale programma's voor de klanten van Equitas op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs.