Gemeente Heerde



Persbericht

Datum:  3 september 2010



Veessen en Vorchten ontwikkelen visie op toekomst dorpen

Inwoners van de dorpen Veessen en Vorchten hebben samen met raadsleden en ambtenaren van Heerde, de aftrap gegeven voor de ontwikkeling van de dorpsvisies voor beide dorpen. Dit gebeurde op vrijdag 3 september met een fietstocht door beide dorpen. In de dorpsvisies wordt uitgewerkt hoe de dorpen leefbaar kunnen blijven voor jong en oud, maar ook hoe er om moet worden gegaan met de ruimtelijke vraagstukken die het gevolg zijn van de aanleg van de hoogwatergeul in dat gebied.


Aftrap ontwikkeling dorpsvisies

De fietstocht die als aftrap diende voor de ontwikkeling van de dorpsvisies voor Veessen en Vorchten ging langs vele bijzondere en mooie plekken waar de inwoners trots op zijn. Maar er was ook aandacht voor plekken die niet zo fraai zijn,  een probleem zijn of waar de deelnemers duidelijke ideeën over hebben. Ook wat er mist, is aan de orde gekomen.

Na de fietstocht  is er gestart met het daadwerkelijk schetsen van de toekomstvisies voor de dorpen. De schetsen worden verder uitgewerkt door bureau Noordpeil, dat door de gemeente Heerde hiervoor is ingehuurd. De eerste contouren van de dorpsvisies worden in het najaar voorgelegd aan bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties, zodat ook zij ruimte krijgen om inbreng te leveren. De uitkomsten van deze avonden leveren weer input voor de verdere uitwerking van de visies.


Noodzaak dorpsvisies

De dorpen Veessen en Vorchten liggen in het gebied waar de hoogwatergeul wordt aangelegd. Bij deze aanleg wordt echter ook gelet op de verdere ontwikkeling van dit gebied. Samen met  bewoners en gebruikers uit het gebied zijn maatregelen bedacht die  een bijdrage leveren aan de leefbaarheid, de locale economie en de landschappelijke kwaliteiten in het gebied. De maatregelen zijn gebundeld in de zogenaamde Agenda Gebiedsontwikkeling die op dit moment verder wordt uitgewerkt in het Advies Gebiedsontwikkeling.

Eén van de maatregelen is het opstellen van de visie voor de dorpen Veessen en Vorchten.  De visie moet antwoord geven op de ruimtelijke vraagstukken die met de komst van de hoogwatergeul op de dorpen afkomen. Maar er zijn ook ontwikkelingen die los van de geul om een oplossing vragen. Zo is het belangrijk dat  mensen, geboren in Veessen en Vorchten, daar ook kunnen blijven wonen, jong en oud. Dat de kinderen in de buurt naar school kunnen, dat je in het dorp boodschappen kunt doen, dat een bloeiend verenigingsleven in stand wordt gehouden, et cetera.


Einde persbericht