Rijksgebouwendienst


Renovatie grafmonument Tromp

vrijdag, 3 september 2010

De Rijksgebouwendienst start deze week met de renovatie van het grafmonument van Maarten Tromp in de Oude Kerk in Delft. Vocht en roest zorgen ervoor dat er schade is ontstaan aan het natuursteen van het grafmonument, dat in 1658 voor de zeevaarder is voltooid. Met de renovatie wil de Rijksgebouwendienst ervoor zorgen dat het monument, dat van grote kunsthistorische waarde is, behouden blijft voor de toekomst.

Het natuursteen van het grafmonument van Maarten Harpertszoon Tromp is beschadigd door vocht, bouwschadelijke zouten én door roestende ankerijzers en zettingen. Het vocht en de zouten zorgen voor oxidatieverschijnselen aan het ankerijzer en de doken. Hierdoor verslechteren de bindingen tussen steen en metaal, waardoor stenen kunnen verschuiven. Daarnaast zijn er in het natuursteen breuken en barsten ontstaan door uitzettend ijzer. Steenhouwerij Maarssen uit Utrecht heeft de opdracht gekregen om de werkzaamheden uit te voeren.

Graf in de steigers
Het grafmonument zal gedurende de werkzaamheden in de steigers staan. Gedemonteerde delen van het grafmonument worden opgeslagen in stellingen naast de steigers. De restauratiewerkzaamheden worden zowel in de kerk als in de steenhouwerij uitgevoerd.

De duur van de werkzaamheden is afhankelijk van wat er tijdens de demontage wordt aangetroffen. De Oude Kerk in Delft is als kerk in gebruik. Daarnaast is de kerk dagelijks toegankelijk voor bezichtigingen, ook tijdens de duur van de restauratie.
---