DMO-functie in C2000-apparatuur aangepakt


De problemen met de DMO-functie binnen de C2000-apparatuur van de brandweer worden voortvarend en structureel aangepakt. Het ministerie van BZK, het Veiligheidsberaad en de NVBR (Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding) werken hierin samen. Regionaal commandant Van der Schuit namens de NVBR: "Veel van de in het onderzoeksrapport van mei jongstleden genoemde gebreken waren toen al bekend en hierop wordt door de korpsen geanticipeerd."

De NVBR neemt afstand van de stelling van de vakorganisaties, dat er sprake zou zijn van een gevaarlijke situatie voor brandweermensen. In alle regio's zijn tijdelijke oplossingen voor de DMO-problemen voor handen, variërend van instructies voor een ander gebruik van de portofoons tot bijvoorbeeld de tijdelijke uitwijk naar analoge communicatiefrequenties. De veiligheid van brandweermensen en burgers staat daarbij voorop.

De NVBR onderschrijft dat er verbeteringen noodzakelijk zijn voor een optimale werking van de DMO-functie in brandweerportofoons (directe verbinding tussen portofoons). Kort na de publicatie van het rapport heeft de RRC de problemen onderkend en toegezegd aan de oplossing van de problemen mee te werken. Hiervoor heeft de NVBR direct haar specialisten uit de regio's ingezet. De eisen die de brandweer aan het communicatiesysteem stelt worden opnieuw gedefinieerd, er is een C2000-gebruikersgroep actief die zorg draagt voor uitwisseling van regionale ervaringen en nieuwe technieken onderzoekt, en er worden oefenkaarten voor C2000 gemaakt om het gebruik van het systeem te optimaliseren.
naar boven

Meer informatie