MKB-Nederland

Betalen voor auteursrechten transparanter en doelmatiger

03 september 2010
Betalen voor auteursrechten transparanter en doelmatiger

Het bedrijfsleven gaat samen met de Auteurs- en naburige rechtenorganisaties voor muziek, beeld en tekst de collectieve vergoedingsregelingen aanpakken. Vandaag hebben MKB-Nederland en VNO-NCW een onderhandelingsprotocol met beheersorganisatie VOI©E ondertekend. Doel is om vergoedingen voor het gebruik van auteursrechten transparanter en doelmatiger te maken.

Bedrijven hebben vaak kritiek op de wijze waarop auteurs- en naburige rechten worden geïnd. In 2008 richtten het bedrijfsleven, VOI©E en de ministeries van Economische Zaken en Justitie daarom de werkgroep-Pastors op. Het ondertekende protocol vloeit hieruit voort en moet het draagvlak om te betalen voor het gebruik van intellectueel eigendom van auteurs en kunstenaars vergroten. Ook moeten de afspraken tussen partijen leiden tot minder administratieve lasten en heldere grondslagen en tarieven.

MKB-Nederland, VNO-NCW en VOI©E gaan per branche of in clusters van branches afspraken maken over een meer transparante vergoedingenstructuur voor het gebruik van muziek, beeld en tekst.

Ondertussen blijft de werkgroep-Pastors bezig. Deze wil nog dit jaar de een aantal projecten afronden, zoals de gezamenlijke basisadministratie van bedrijfs- en gebruiksgegevens, elektronisch factureren, een onafhankelijke klachten- en geschillenregeling en een keurmerk voor collectieve beheersorganisaties. Een Commissie van Belanghebbenden, waarin vertegenwoordigers van MKB-Nederland, VNO-NCW en VOI©E zijn vertegenwoordigd, hebben inmiddels overeenstemming bereikt over de keurmerkcriteria, die komend najaar in pilots worden getoetst.