Openbaar Ministerie

Werkstraf en voorwaardelijke jeugddetentie geëist voor bedreiging oud-burgemeester Deetman

3 september 2010 - Ressortsparket Den Haag

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in hoger beroep 80 uur werkstraf en 6 weken voorwaardelijke jeugddetentie geëist tegen een 20-jarige man uit Den Haag die er (onder meer) van wordt verdacht voormalig burgemeester Deetman te hebben bedreigd.

Begin 2007 heeft de, toen nog minderjarige verdachte, samen met anderen een pop gemaakt, waarop een foto van toenmalig burgemeester Deetman was geplakt. Deze pop werd met een touw om de hals in een boom gehangen. In de pop waren messen gestoken en de pop was besmeurd met ketchup. De kinderrechter veroordeelde de verdachte eerder tot een werkstraf van 60 uur en zes weken voorwaardelijke jeugddetentie. De verdachte stelde tegen deze uitspraak hoger beroep in.

In de wijk waarin verdachte woonachtig is, gold sinds 1 februari 2007 een nieuw (betaald) parkeerbeleid. In de wijk heerste onvrede over dit parkeerbeleid, wat ertoe zou hebben geleid dat verdachte samen met anderen de pop heeft gemaakt en in een boom heeft gehangen. Bovendien zouden er door verdachte en anderen parkeermeters en verkeersborden zijn vernield, onder meer door er poep op te smeren.

Uitspraak (naar verwachting) op 17 september 2010.