Iftars in Maasstad Ziekenhuis groot succes

03/09/2010 16:27

Maasstad Ziekenhuis

Tientallen patiënten, familieleden en medewerkers hebben deze week gesmuld van twee iftar maaltijden op beide locaties van het Maasstad Ziekenhuis.

Met de iftar doorbreken moslims na zonsondergang het vasten tijdens de maand ramadan. Belangstellenden konden vanaf 20.00 uur luisteren naar een lezing over de vastenmaand. Vanaf 20.40 uur, het tijdstip waarop in Rotterdam de zon achter de horizon verdween, stond een buffet klaar met zalige gerechten uit de Wereldkeuken van het ziekenhuis. Ook waren er diverse zoete lekkernijen en natuurlijk de traditionele en voedzame harira-soep.

De bezoekers konden bovendien meedoen aan de Ra Ra Ramadanprijsvraag. Die luidde: wat is de meest gestelde vraag over de ramadan. Het antwoord: mag je tijdens het vasten ook niet drinken? De dochter van een patiënte wist het juiste antwoord en werd beloond met een ramadan-pakket met daarin onder andere twee kaarten voor Diergaarde Blijdorp en een receptenboekje voor Marokkaanse koekjes.

De ramadan, de islamitische vastenmaand waaraan duizenden gelovigen in de Rijnmond deelnemen, is al ruim twee weken in volle gang. Ook moslims die zijn opgenomen in het Maasstad Ziekenhuis, willen waar mogelijk aan de ramadan deelnemen. Zij worden daarbij door familie en naasten gesteund, bijvoorbeeld door extra veel bezoek.

De ramadan is een periode van bezinning. Van dageraad tot zonsondergang onthouden (volwassen) gelovigen zich van eten, drinken, roken en geslachtsgemeenschap. Na zonsondergang komen families bij elkaar en gebruiken gezamenlijk de iftar, een voedzame, maar niet te zware maaltijd.

Het Maasstad Ziekenhuis wil ook het verblijf van gelovigen zo aangenaam mogelijk maken. Daarom organiseerde het dit jaar voor het eerst twee iftar maaltijden voor alle patiënten, hun familie en de medewerkers van het ziekenhuis. Iedereen was welkom, gelovig of niet. Ook volgend jaar staat een iftar-maaltijd op het programma. Het ziekenhuis zal de iftar dan in zijn nieuwe onderkomen naast NS-station Lombardijen uitserveren.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.