Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Meer boeren mogen mest langer uitrijden

Nieuwsbericht | 03-09-2010

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geeft meer boeren gelegenheid om tot en met 15 september dierlijke mest uit te rijden. Alles bij elkaar genomen geldt de verruiming voor grasland op zand- en lössgrond, voor de teelt van een groenbemester na graan op zand- en lössgrond en voor de teelt van voorjaarsbollen op zandgrond. Normaal gesproken mag mest op zand- en lössgrond tot 1 september op het land worden gebracht. Eerder deze week gaf minister Verburg graantelers op lössgrond al toestemming om tot en met 15 september mest uit te rijden.

Voor bovengenoemde teelten mag maximaal 100 kg stikstof per ha uit dierlijke mest worden toegediend. Deze voorwaarde geldt voor alle grondsoorten en voor zover hiervoor ruimte is binnen de bedrijfsgebruiksruimte.

Met deze maatregel komt de minister tegemoet aan de wens om deze gewassen nog van een najaarsgift dierlijke mest te voorzien. Door de vele regen van de afgelopen weken was dat op vele percelen niet eerder mogelijk. Verscheidene organisaties hebben minister Verburg om deze verruiming gevraagd.

Normaliter geldt als voorwaarde dat een groenbemester uiterlijk 1 september is ingezaaid, willen bedrijven in aanmerking kunnen komen voor de stikstofgebruiksnorm voor dat gewas.

In verband met de verlate graanoogst heeft minister Verburg eerder besloten die periode voor de teelt op klei- en lössgrond te verlengen tot en met 15 september. Op verzoek van bedoelde organisaties wordt die voorziening uitgebreid voor de teelt van een groenbemester op zandgrond.

Op klei- en veengrond mag dierlijke mest volgens de bestaande regels worden uitgereden tot en met 15 september. Die periode blijft ongewijzigd.