Poëzie van Simon Oosting en Dré Verkerk in Galerie de Waker


Galerie de Waker 3 september 2000u

LAAG-KEPPEL, 20100819 -- Ter gelegenheid van de opening van de Expositie 'Binnenmens Buitenmens' op vrijdag 3 september om 20.00 uur in Galerie de Waker in Laag-Keppel is er onder het genot van een drankje, poëzie en proza te horen uit het werk van tentoonstellend kunstenaar Dré Verkerk en dichter Simon J. Oosting

Evenals in het beeldend werk van Dré Verkerk (1959) doemen in zijn korte gedichten gestileerde figuren op, soms fragiel, soms massief, in een veelal doorleefde ruimte, enerzijds in zichzelf gekeerd aan de andere kant onbevangen bezig hun wereld te verkennen :

...Moderne nomade...
Iedere stap is reizen.
Als ik stilsta,
ga ik verder in gedachten.

Simon Oosting (1959, verbonden aan de Universiteit van Wageningen) publiceerde in diverse tijdschriften gedichten en won met de gedichtencyclus 'Yn 't foarbygean' een Rely-Jorritsmaprijs. Voor zijn dichtbundel `Rauwe fisken op wynfearwolkens' won hij de Fedde Schurer Publieksprijs. In zijn poëzie lijkt de dichter telkens verder te willen en schildert hij landschappen in zorgvuldig opgebouwde beeldende gedichten die van de lezer de nodige aandacht vereisen.

Hij zal in ieder geval voordragen het gedicht "Voor het vee/foar it fee". Hans Oostings interpretatie van dit gedicht (en andere schilderijen) is evenals een prent van het gedicht op de tentoonstelling te zien. Ook het gedicht "de houtsnijer krige in swarte iik" (de houtsnijder kreeg een zwarte eik, dat wel wonderwel aansluit bij de tentoongestelde 'mensen in hout', beelden onder andere gemaakt in 'moereik',van Ronald Oosting), zal hij laten horen, beide gedichten in Fries en Nederlands en hij zal een kort verhaal "zo kleurt het water", oorspronkelijk in het Fries geschreven, in de Nederlandse vertaling voorlezen.





Ingezonden persbericht