Port of Rotterdam
Op het evenemententerrein van de Wereldhavendagen in Rotterdam staan jongeren drie dagen lang volop in de aandacht. Vrijdag 3 september is in enkele jaren uitgegroeid tot de vaste havendag voor het onderwijs.

Tussen de duizend en vijftienhonderd scholieren van vooral het voortgezet onderwijs doen mee aan een speciaal scholierenprogramma op vrijdag 3 september vanaf 10.00 uur rondom de Erasmusbrug - op de Wilhelminapier en langs de Parkkade. Ze kunnen daar terecht op de tientallen stands van bedrijven en organisaties. Onder begeleiding `verkennen' leerlingen het terrein waar het wereldhavenspektakel plaatsvindt. Ze kunnen deelnemen aan presentaties en zich verdiepen in de informatie op bedrijvenstands. Daarnaast kunnen ze genieten van demonstraties. Enkele scholen doen mee aan scholierenexcursies per bus door het havengebied. Ook scholieren en klassen die zich niet vooraf hebben ingeschreven zijn natuurlijk van harte welkom om de stands op de Wereldhavendagen te bezoeken en te zien wat er allemaal op en langs het water te doen is.

Op de Wilhelminapier tussen de Cruiseterminal en het World Port Center (WPC) zorgt het havenbedrijfsleven samen met ondermeer het EIC, Deltalinqs, KMR voor een gevarieerd plein onder de naam: `Slimme mensen werken in de haven'. Daar kunnen leerlingen zich oriënteren op de vele uiteenlopende kansen en mogelijkheden om in de toekomst wellicht in de haven te gaan werken. Bijvoorbeeld bij bedrijven als Jumbo Shipping, Electrabel, SGS of Cargotec.
Ook is daar informatie over het Proces en Maintenance College Rijnmond (PMR) dat opleidt tot bijvoorbeeld procesoperator, onderhoudsmonteur of andere technische functies in de haven en de industrie. Bij de stand van Nederland Maritiem Land (NML) krijgen bezoekers informatie over de vele `Spetterende opleidingen' in de maritieme sector en bij de redersvereniging KVNR is volop info over werken in de zeescheepvaart: een sector waar nu en de komende jaren volop kansen liggen voor jongeren.

`Vrouwen klaar voor de haven'
Ook is er aandacht voor het project `Vrouwen klaar voor de haven' van het opleidingsinstituut Legato. Het project begeleidt werkzoekende vrouwen naar werk, een opleiding of een stage bij bedrijven in het haven- en industriegebied. Het project wordt uitgevoerd in opdracht van dienst Sozawe van de Gemeente Rotterdam en samen met OBR, Kamer van Koophandel en het Havenbedrijf Rotterdam, het Scheepvaart en Transport College (STC) en EIC-Mainport. Dit traject biedt vrouwen de mogelijkheid om zich in groepjes te oriënteren op een havenbaan. Meer informatie
Feiten en cijfers Havenbedrijf Rotterdam N.V. en de Rotterdamse haven