Muziek Biennale Niederrhein 2010


Legendarisch muziekfestival laat grensoverschrijdende regio weerklinken

VENLO, 20100706 -- Muziek Biennale Niederrhein 2010 presenteert in september en oktober van dit jaar een gevarieerd programma van ruim 60 concerten, voorstellingen en toeristische arrangementen met het thema `Legenden'. Tussen Neuss en Arnhem, Krefeld en Nijmegen, Venlo en Xanten zullen gerenommeerde musici en artiesten uit binnen- en buitenland de Niederrhein laten weerklinken met muziek die uiteenloopt van klassiek tot jazz. Tijdens Muziek Biennale Niederrhein 2010 treedt een keur aan artiesten op, waaronder The Gents, Frank Groothof, Camerata Trajectina, Flautando Köln en Hexnut. Het hele programma is te vinden op: www.muziekbiennale.eu.

Van de Nibelungen tot en met de ondergang van Huys ter Horst, van Johanna Sebus tot en met de geesten uit de Peel: de Rijn-Maas regio zit vol mythen, legenden en verhalen en haar inwoners zijn van oudsher verhalenvertellers. Met een veelvoud aan concerten en een dozijn aantrekkelijke toeristische arrangementen wil Muziek Biennale Niederrhein 2010 zowel grote mythen uit vervlogen tijden en werelden als kleine `verhaölkes' uit de regio laten horen. Het thema dat de Muziek Biennale dit jaar gekozen heeft, past bijzonder goed bij de Niederrhein. Het gebied tussen Rijn en Maas beschikt vanwege zijn vele machtswisselingen en migratiestromen over een unieke dichtheid van mythen, sagen en legenden uit alle landen en tijden. Romeinen en Spanjaarden, Fransen en Pruisen, dichters en denkers kwamen en gingen; zij lieten hun sporen achter waaronder een veelheid aan verhalen die het vertellersrepertoire en de culturele identiteit van de inwoners bepaalden. Geen wonder dat er in dit rustige, vlakke land met zijn verre horizon in de loop der tijd een spraakzaam en fantasierijk volk ontstond.

Muziek Biennale Niederrhein 2010 gaat op vrijdag 3 september feestelijk van start met een spectaculair openingsconcert in de chique ambiance van Château de Raay in Baarlo. Vocaalensemble The Gents, sopranen Johanette Zomer en Evelina Dobracheva, het internationaal gerenommeerde Storioni Trio en het meesterlijke Haags Saxofoonkwartet zullen deze avond op originele wijze het thema belichten. Ook alle andere voorstellingen met ervaren toppers of uitzonderlijk jong talent hebben hun programma geïnspireerd op legenden, sagen of mythen. Aan de concerten is een dozijn toeristische arrangementen gekoppeld, die uitnodigen om het festival, het landschap, de monumenten, de geschiedenis en de verhalen van de Niederrhein op legendarische wijze te ontdekken. Kortom, er is er voor elk wat wils: voor de pure klassiekliefhebber, voor de natuurgenieter, de toerist, de voorbijganger, de buurman, voor jong en oud, voor de cross-over fan, voor de spiritueel ingestelde mens, de cultuurliefhebber, voor degene die graag zijn grenzen verlegt én over grenzen heen durft te kijken.

Muziek Biennale Niederrhein 2010 wordt mede mogelijk gemaakt door Nordhrein-Westfalen, Provincie Gelderland, Provincie Limburg, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), de Sparkassen-Kulturstiftung, Cultuurfonds BNG, Prins Bernhard Cultuurfonds, de deelnemende gemeenten en enkele sponsoren. Het Duits-Nederlandse programmateam bestaat uit Stephan Froleyks, Jos Frusch, Sigrun Hintzen, Wolfgang Kostujak, Peter Onstein en Beate Schüler.

Voor meer informatie over het complete programma en de arrangementen, kunt u terecht op www.muziekbiennale.eu.

Haringwurst





Ingezonden persbericht