Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 25 augustus 2010

Vleermuizen boven het Wildrijk
Beleef een bijzondere zomeravond in de natuur

In griezelfilms duiken ze regelmatig op: Vleermuizen. Tijdens de excursie op vrijdag 3 september in het Wildrijk legt de gids van Landschap Noord-Holland uit dat u er niet bang voor hoeft te zijn. Van 19.30 - 22.00 vertelt hij van alles over deze nacchtdieren en laat ze zien en horen.

Tegen de avond verlaten vleermuizen hun schuilplaats. Ze gaan op jacht naar insecten. Daarbij laten ze een geluid horen dat weerkaatst op voorwerpen en insecten die rondvliegen. Zo kunnen ze hun prooi localiseren en vangen. Voor het menselijk oor is het geluid te hoog om waar te nemen. De gids maakt het voor ons hoorbaar met een apparaat dat hij bij zich heeft, de batdetector. Omdat iedere soort een eigen geluid voorbrengt kunnen we ze op naam brengen. In deze tijd van het jaar zijn de mannetjes extra alert. Het is de periode dat ze paren en soms vliegen er vrouwtjes over. De mannetjes laten een lokroep horen om hun aandacht te trekken; wie weet zit er een avontuurtje in... Ook voor kinderen een leuke excursie om mee te maken!

Ook zin in een bijzondere avond? Aanmelden kan bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, tel. 088 - 0064455. De kosten bedragen ¤ 6,50, Beschermers betalen ¤ 3,50 en kinderen tot 12 jaar ¤ 2,50. Het Wilddrijk is eenvoudig te vinden door vanaf het Noordhollandsch Kanaal richting Sint Maartenszee te rijden. Meteen links is een parkeerplaats. Even verderop rechts van de kruising Zeeweg/Belkmerweg is de ingang van het Wildrijk. Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Alle buitenactiviteiten in Noord-Holland staan op www.natuurwegwijzer.nl