Universiteit van Tilburg

Persbericht 25 augustus 2010

Nieuwe regulering banken moet meer op gehele financiële systeem zijn gericht

3 september Oratie Luc Laeven, hoogleraar International banking en corporate finance

De kredietcrisis liet zien dat toezichthouders en overheden de neiging hebben na een crach de markt en bankwezen te gaan overreguleren. Hoogleraar Luc Laeven International banking en corporate finance stelt in zijn oratie op 3 september dat dit niet alleen klanten van banken en de maatschappij erg veel geld kost, maar ook nog contraproductief werkt. Beter zou zijn in tijden van hoogconjunctuur de juiste maatregelen te nemen die zijn gericht op regulering van ordentelijk bankieren, waarbij zowel eigenaren, managers en debiteuren samenwerken.

Naar schatting heeft de kredietcrisis 10 procent van het bruto nationaal inkomen gekost. Het nadeel van de financiële regulering die tot nu toe wordt toegepast, is dat het teveel gefocust was op het risico van individuele financiële instellingen en niet op het systeem als geheel. Deze regulering is in de plaats gekomen van de marktdiscipline en heeft de positie van bankmanagers, die grote bonussen ontvangen, alleen maar versterkt.

Laeven beveelt aan dat nieuwe regels voor het bankwezen meer gericht zijn op macro-economische gevolgen, op het bevorderen van marktdiscipline en op het stellen van kaders die de werking van een bank beter zullen bepalen zodat er minder riskante ondernemingen worden verricht. Nieuwe regels zouden er ook toe moeten leiden dat de markt niet te veel leunt op de mogelijkheid dat toezichthouders de banken zullen redden en disciplineren.

Prof. dr. Luc Laeven (1974) is per 1 april 2009 benoemd tot parttime hoogleraar aan de UvT. Gedurende vijf jaar zal hij een maand per jaar onderzoek verrichten binnen het European Banking Center van de UvT. Hij studeerde econometrie (MSc) aan de Universiteit van Tilburg, International Finance aan de Universiteit van Amsterdam (MA) en Finance aan de London School of Economics (MPhil). Hij promoveerde in 2001 aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift Essays on financial intermediation in developing countries. Hij werkt sinds 2006 als Deputy division chief bij de onderzoeksafdeling van het IMF. Daarvoor was hij onder meer werkzaam als senior econoom bij de Wereldbank in Washington DC.