Gemeente Hilvarenbeek


Hilvarenbeekse Hemonyklok na 135 jaar terug naar Culemborg

Eén van de klokken die de gebroeders Hemony in het midden van de 17e eeuw vervaardigden in opdracht van de gemeente Culemborg, kreeg 135 jaar geleden een plaats in de beiaard van de toren van de Sint Petruskerk in Hilvarenbeek.
Op vrijdag 3 september 2010 maakt deze klok de terugreis naar Culemborg. Wethouder De Blécourt en vertegenwoordigers van Stichting De Beekse Beiaard en Stichting Beekse Toren zwaaien de klok om 13.30 uur uit.

In 1870 besloot het college van Culemborg om vier - van in totaal negen
- Hemonyklokken te verkopen. Eén van de klokken kwam terecht in Hilvarenbeek. In de jaren veertig heeft de gemeente Culemborg geprobeerd deze klokken terug te bemachtigen. Het gemeentebestuur van Hilvarenbeek wilde op dat moment echter geen afstand doen van haar klok.

Door - inmiddels uitgevoerde - plannen van de Stichting Beekse Beiaard om de beiaard te renoveren, is dit standpunt gewijzigd. Onderhandelingen met de gemeente Culemborg hebben geleid tot een overeenkomst gesloten waarin is bepaald dat de Beekse Hemonyklok na 135 jaar terugkeert naar de toren van de Culemborgse N.H. Barbarakerk. Daar wordt de klok op zaterdag 11 september 2010 - tijdens Open Monumentendag - onthuld. Wethouder De Blécourt zal daarbij aanwezig zijn.

Â