Gemeente Dongen

Jongerenontmoetingsplaats succesvol

Publicatiedatum: 3-9-2010

Begin juni 2010 is de jongerenontmoetingsplaats (JOP) aan de Kanaaldijk-Noord in gebruik genomen voor een proefperiode van 6 maanden. Indien deze periode uitwijst dat de JOP succesvol is bevonden door alle partijen, bestaat de mogelijkheid de JOP definitief te plaatsen. Nu, halverwege deze periode, heeft een tussentijdse evaluatie plaatsgevonden.

Het doel van de tussenevaluatie is een beeld geven van de ontwikkelingen rondom de JOP. De resultaten van deze evaluatie worden meegenomen in het uiteindelijke besluit over de JOP. Alle partijen die betrokken zijn bij de JOP, zijn ook betrokken bij de tussenevaluatie. Het gaat om de volgende partijen, die ieder op een eigen manier zijn benaderd;

- Buurtbewoners (totaal 45 bewoners benaderd)
- Jongeren (totaal 25 jongeren benaderd)

- Politie

- Stichting Richting

- Wijkraad

- Gemeente

Onderwerpen
Onderstaande onderwerpen kwamen aan bod:

1. Ervaringen met de JOP

2. Contact tussen jongeren en buurtbewoners
3. Gebruikmaken van de JOP

4. Overlast door de JOP en hoe hiermee wordt omgegaan door betrokken partijen

5. Aanspreken op gedrag

6. Gevolgen voor hangplekken elders

7. Betrokkenheid project

8. Voortzetting definitieve JOP

9. Opmerkingen / ideeën over de JOP

Conclusies
Contact tussen de buurtbewoners en jongeren komt over het algemeen sporadisch voor. Beide partijen vinden dit prima zo, de behoefte om met elkaar in contact te komen is niet noemenswaardig. Ook ondervinden de bewoners weinig overlast van de JOP. De meest voorname overlast is het achterlaten van rotzooi en hard rijden met brommers en autos. De politie mag in het laatste geval wat harder en adequater optreden. Klachten en meldingen worden vaak bij de gemeente gemeld en worden snel en adequaat opgepakt. De jongeren zijn zich bewust van de consequenties van overlast, of zich niet aan de regels houden, en spreken elkaar aan op gedrag. Daarnaast spreekt Stichting Richting en de politie de jongeren aan op hun gedrag.

Er wordt veel gebruik gemaakt van de JOP. De JOP heeft geen invloed op andere hangplekken in Dongen.

Positief
De betrokkenheid en samenwerking van alle partijen wordt als positief ervaren. Het project, tot nu toe, wordt ook als positief ervaren. De JOP kan, mits het project op deze voet blijft doorgaan, definitief geplaatst worden.