Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 4. Archief 2010
5. September

Ministerie van VROM

Huizinga lanceert site klimaatgeld

03-09-2010

Vanaf vandaag kan elke bezoeker van de site faststartfinance.org de besteding van de klimaatmiljarden volgen. Minister Tineke Huizinga van Ruimte en Milieu lanceerde de site tijdens een internationale klimaatbijeenkomst in Genève.

De site geeft inzicht in de herkomst, de hoeveelheid en de besteding van geld dat in het kader van de klimaatverandering naar ontwikkelingslanden gaat. Tijdens de klimaattop van Kopenhagen heeft het Westen ontwikkelingslanden 30 miljard dollar toegezegd voor klimaatbeleid in de periode 2010-2012. Nederland draagt hieraan 310 miljoen euro bij.

Klimaatgeld is één van de belangrijkste onderwerpen van de onderhandelingen. Westerse landen willen inzicht in de besteding van hun geld. Ontwikkelingslanden willen de garantie dat het Westen over de brug komt. Aan beide wensen wil faststartfinance.org tegemoet komen.

Bezoekers van faststartfinance.org kunnen op een wereldkaart het land van herkomst of besteding aanklikken. Vervolgens krijgen ze gedetailleerde informatie over de klimaatprojecten.

Colombia, Costa Rica, Denemarken, Duitsland, Indonesië, de Marshall Eilanden, Mexico, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Vietnam steunen dit Nederlandse initiatief. Minister Huizinga heeft tijdens de presentatie in Genève andere landen opgeroepen hun informatie over klimaatgeld op deze site te plaatsten. De initiatiefnemers hopen dat faststartfinance.org voor de klimaattop van Cancun eind november een zo volledig mogelijk inzicht in het klimaatgeld geeft.

www.faststartfinance.org