Politie Haaglanden

persberichten 3 september

Haaglanden, 03-09-2010

Man bedreigt HTM-controleur met vuurwapen
Den Haag Tijdens een controle in een tram op de Meppelweg werd een 36-jarige HTM-controleur donderdagmiddag 2 september met een vuurwapen bedreigd. Controleurs van de HTM verbaliseerden in een wagen van lijn 4 twee jonge vrouwen (17) omdat zij zonder geldig plaatsbewijs reisden. Hierna stapten zij bij het eindpunt uit en namen een tram terug naar het centrum van Den Haag. De controleurs hervatten hun werkzaamheden en namen een daarop volgende tram. Ter hoogte van de halte de Rade bleek dat de twee vrouwen op het halteperron stonden. Zij waren nu in het gezelschap van twee mannen die hard tegen de ruiten van de tram schopten. Toen de contoleurs de mannen daarover aanspraken, reageerden één erg agressief. Eén van hen bedreigde daarbij de controleurs met een vuurwapen. Hierbij richtte de man het vuurwapen op een van de controleurs en haalde vervolgens de trekker over. Het wapen ging daarbij niet af. In de consternatie die hierop volgde, rende hij hard weg. Een van de twee jonge vrouwen kon worden aangehouden. Uit het daaropvolgende politieonderzoek werd duidelijk dat deze verdachte, een 20-jarige Hagenaar, zich in een woning aan De Rade bevond. Met diverse politie-eenheden werd de woning omsingeld, waarna de verdachte werd aangehouden. In de woning troffen de agenten het vuurwapen aan en in de kleding van de verdachte werd een houder met patronen aangetroffen. Het vuurwapen bleek na onderzoek een omgebouwd alarmpistool te zijn. De 20-jarige wordt maandag voorgeleid bij de rechter-commissaris. De politie stelt een onderzoek in naar de rol van de overigen bij het incident betrokken verdachten.

Politie Haaglanden en de HTM tolereren geen (verbaal) geweld tegen politiemensen en of personen met een publiekelijke taak of een maatschappelijke functie en doen in voorkomende gevallen aangifte.

Politiehond vindt verdachte van doorrijding
Den Haag Surveillerende agenten zagen donderdag 2 september rond 22.00 uur op de Laan van Poot een scooter rijden zonder verlichting. Ze besloten de scooterbestuurder staande te houden. Toen deze in de gaten kreeg dat de agenten achter hem aanreden, ging hij er echter met hoge snelheid van door. De agenten verloren de scooter korte tijd uit het oog, maar zagen even later op de Nieboerweg hoe de bestuurder hen weer tegemoet reed. Terwijl de agenten hun auto keerden om de scooterbestuurder staande te kunnen houden, reed de man een 53-jarige Haagse fietster aan en ging er opnieuw met grote snelheid van door. De agenten stopten direct hun achtervolging om het slachtoffer te kunnen helpen. De vrouw is met hoofdletsel naar het Leyenburg ziekenhuis vervoerd.
Later die nacht, rond 04.30 uur, werd de scooter opnieuw door surveillerende agenten gezien, deze keer in de Van Ostadestraat. Ook nu reed de scooterbestuurder zonder verlichting. Terwijl de scooteraar wegvluchtte voor de politie, reed hij tegen een geparkeerde auto aan. Hij kwam hierbij ten val, liet zijn scooter liggen, en rende weg. Hij verdween uit het zicht. Politieagenten zetten de omgeving af. Met behulp van politiehond Timmy werd de verdachte, een 18-jarige Hagenaar, gevonden. De man had zich onder een geparkeerd bestelbusje verstopt. De man is aangehouden en meegenomen naar het politiebureau.

Agent mishandeld tijdens aanhouding
Den Haag Twee surveillerende agenten zagen tijdens een bromfietscontrole op donderdag 2 september om 22.45 uur dat een jongen (16) een meisje een klap in het gezicht gaf. De agenten liepen op het stel af en hielden de man aan wegens mishandeling. De jongen verzette zich hevig en het meisje probeerde de aanhouding te voorkomen door de familie uit de buurt op te trommelen. Een groep familieleden kwam al snel op de agenten af lopen. De tweelingbroer van de jongen stompte vervolgens een agent voor zijn hoofd. De broers zijn meegenomen naar het politiebureau. De politie onderzoekt de zaak.

Politie Haaglanden tolereert geen (verbaal) geweld tegen politiemensen en doet in voorkomende gevallen aangifte. In de Nederlandse wetgeving is bepaald dat de straf bij geweld tegen politieambtenaren kan worden verdubbeld.

Bijtgrage zwerver
Den Haag Een agent die vrijdag 3 september om 7.20 uur een zwerver naar zijn legitimatie vroeg, werd geconfronteerd met steeds heviger wordende agressie. De man kreeg een proces-verbaal omdat hij bij de parkeergarage op de Ammunitiehaven zonder doel rondhing, maar werkte totaal niet mee. Toen hij zijn broek liet zakken, was de maat vol voor de agent en wilde deze handboeien omdoen bij de man. Deze bleef zich echter verzetten en probeerde de agent meerdere malen te bijten en te spugen. Hierop is hij aangehouden en naar het politiebureau gebracht.

Politie Haaglanden tolereert geen (verbaal) geweld tegen politiemensen en doet in voorkomende gevallen aangifte. In de Nederlandse wetgeving is bepaald dat de straf bij geweld tegen politieambtenaren kan worden verdubbeld.

Vrouwen raken slaags in winkel
Den Haag Hard geschreeuw uit een winkel op de Vlamingstraat was voor politieagenten op 2 september om 20.45 uur aanleiding poolshoogte te nemen in de winkel. Zij zagen twee Haagse vrouwen (21 en 20 jaar) die aan het vechten waren en scheidden het duo. De jongste van het stel zou de ander hebben geduwd, waarop de 21-jarige de ander aan de haren trok. De tegenreactie was een kniestoot in de buik van de oudste, die verklaarde zwanger te zijn. De tegenpartij gaf aan dit niet te weten en bood haar excuses aan. Geen van de dames heeft uiteindelijk aangifte gedaan.

Motorrijder raakt rijbewijs kwijt
Den Haag Een 30-jarige motorrijder uit Amsterdam kon donderdagavond 2 september zijn rijbewijs inleveren omdat hij veel te snel reed op de rijksweg A4. Politieagenten die op de snelweg bezig waren met videosurveillance werden met hoge snelheid door de motorrijder ingehaald. De motorrijder reed 177 km/u waar 100 km/u is toegestaan. Hij werd aangehouden en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Winkeldief gepakt
Den Haag Een 26-jarige man uit Letland is donderdag 2 september om 20.20 uur aangehouden omdat hij drank uit de supermarkt probeerde te stelen. Toen de beveiligers van de supermarkt de man wilden aanhouden nam hij de benen. Een paar straten verder wisten ze de man te stoppen en droegen hem over aan de politie. Op het politiebureau bleek dat de man al eerder was gepakt voor winkeldiefstal. De man heeft bekend en wordt vastgehouden. De politie probeert de man via supersnelrecht zo snel mogelijk te veroordelen. Politie Haaglanden heeft de aanpak van veelplegers tot korpsprioriteit verheven en doet er alles aan om deze groep snel van de straat te krijgen.

Slang in het water
Den Haag Politieagenten kregen vrijdag 3 september om 10.00 uur een melding dat in het water van de Lijnbaan een slang zou zwemmen. Ter plaatse zagen zij een slang van circa 1.50 mtr in het water zwemmen. Het beestje werd gevangen en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd het beest later op de dag overgedragen aan reptielenzoo Serpo Delft.

Man mishandeld na diefstal bonen
Leidschendam - Een hevige woordenwisseling donderdag 2 september in het volkstuinencomplex aan de Virulylaan mondde uit in een mishandeling. Rond 16.00 uur kregen twee eigenaren van een volkstuintje ruzie met elkaar. De onenigheid was al langere tijd aan de gang. Diefstal van bonen zou de aanleiding zijn van de onenigheid. Een 48-jarige man uit Den Haag sloeg daarbij vermoedelijk met een paal tegen het hoofd van een 63-jarige man uit Rotterdam. De man zou daarbij ook de 58-jarige vrouw van het slachtoffer hebben belaagd. Ambulancepersoneel vervoerde de man en zijn vrouw naar het ziekenhuis. De politie hield de verdachte aan en stelt een onderzoek in naar de gebeurtenissen.

Auto belandt in greppel
Leidschendam - Tijdens het keren van haar auto belandde de auto van een 20-jarige vrouw donderdag 2 september omstreeks 19.15 uur in een greppel. Op de Johan Willem Frisolaan wordt momenteel aan de weg gewerkt in verband met herbestrating. Tijdens het keren zag de vrouw de greppel over het hoofd en kwam vast te zitten. Een kraan moest eraan te pas komen om de auto eruit te takelen.

Verkeerscontrole op het Lavendel
Leidschendam - Politieagenten organiseerden op 2 september tussen 15.00 uur en 21.30 uur een verkeerscontrole op het Lavendel. Zij controleerden 300 voertuigen. De politie schreef daarbij 50 bekeuringen uit onder andere voor het niet dragen van de gordel, mobiel bellen en het rijden zonder rijbewijs. Ook controleerde de politie op alcohol. Eén bestuurder bleek teveel hebben gedronken.

Politie vordert rijbewijs motorrijder in
Voorburg - Een roekeloze motorrijder moest donderdag 2 september zijn rijbewijs inleveren. Op de A12, Utrechtsebaan, omstreeks 21.55 uur constateerde een motorrijder van de politie dat de motorrijder reed met een snelheid van 126 km/u waar 70 km/u is toegestaan. Voordat de agent de motorrijder kon laten stoppen om hem aan te spreken op zijn rijgedrag negeerde de 25-jarige Haagse motorrijder ook nog eens het rood licht. Aan het bureau moest de man zijn rijbewijs inleveren en kreeg hij meerdere processen-verbaal.

Hulpverlening in actie na ongeval
Honselersdijk Diverse voertuigen van politie, brandweer en GGD rukte donderdag 2 september om 12.15 uur uit toen twee personenautos op de Middel Broekweg nabij Flora Holland met elkaar in botsing kwamen. Doordat het aanvankelijk erg uitzag kwamen genoemde instanties ter plaatse. Uit onderzoek bleek dat een 42-jarige automobiliste uit Den Haag vermoedelijk geen voorrang verleende aan een automobiliste uit Den Haag. Beide bestuursters en enkele inzittenden klaagden over nekletsel. De GGD vervoerde de 42-jarige naar het ziekenhuis. De andere bij het ongeval betrokken personen konden ter plaatse worden behandeld aan hun verwondingen.

Misplaatste grap
Delft Bij wijze van grap organiseerden enkele studenten donderdag 2 september om 20.10 uur een zogenaamde fotoshoot met een 19-jarige student. Toen een van de studenten de jongen een camera gaf om een foto te maken, rende hij weg alsof het een diefstal betrof. Een alerte voorbijganger reageerde direct en rende achter de verdachte aan en hield hem aan. Toen agenten ter plaatse kwamen, bleek dat het allemaal een grap was. Politieagenten konden er de humor niet van inzien en trakteerden de 19-jarige op een bon.

Heterdaadje
Delft Politieagenten hielden donderdag 2 september om 12.30 uur twee Delftenaren (41 en 42 jaar) aan op verdenking van diefstal van een zaagmachine. Het duo nam bij snoeiwerkzaamheden van de gemeente op de Lisztstraat een zaag mee. Een getuige zag het gebeuren en belde de politie die het duo in een auto zag rijden over de Westlandseweg. In de kofferbak lag de zaagmachine. Beide mannen moesten mee naar het bureau en kregen een proces-verbaal vanwege de diefstal van de zaag.

Hennepkwekerij in woning
Delft Een melding verdachte omstandigheden leidde vrijdag 3 september om 04.50 uur naar een hennepkwekerij in een woning aan de Reinier de Graafweg. Agenten kregen een melding dat twee personen zich verdacht gedroegen en met zaklantaarns naar binnen schenen. Toen agenten een onderzoek instelden, ontdekten zij een ladder en een open raam. Zij roken een scherpe henneplucht en in de woning bleek dat in enkel ruimten een hennepkwekerij was ingericht. Ruim 200 hennepplanten namen de agenten in beslag. De stroom bleek illegaal te zijn afgetapt. De politie stelt een onderzoek in naar de bewoner van het pand.

Hennepkwekerijen
Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van hennepkwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik wat kan leiden tot brandgevaarlijke situaties. Hebt u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt, dan vragen wij nadrukkelijk contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Politie houdt winkeldief aan
Zoetermeer Donderdag 2 september om 10.30 uur kreeg de politie de melding dat beveiligers achter een winkeldief aan zouden zitten. Beveiligers hadden een man bij de vitrinekasten van een winkel in het Stadshart zien staan en herkenden de man als zijnde de man die enkele dagen eerder een sleutelbos had gestolen. De verdachte zou langs het spoor van de Randstad Rail zijn weggerend. De politie kreeg een signalement van de man door en trof de man op het perron aan de Voorweg aan. Agenten namen de 42-jarige man mee naar het bureau. De verdachte bleek een bekende van de politie te zijn. De man had eerder al een horloge uit een vitrinekast gestolen. Hij had toen vermoedelijk ook de gestolen sleutels gebruikt want er was geen braakschade geconstateerd. De politie nam de sleutelbos in beslag.

Bromfietser geschept door auto
Zoetermeer - Een 31-jarige bromfietser uit Benthuizen raakte donderdag 2 september om 08.20 uur gewond op de Zegwaartseweg. Een automobilist die optrok, nadat hij was gestopt voor een zebra, zag op de kruising met de Edisonstraat hierbij de bromfiets over het hoofd en kwam ermee in botsing. Door de botsing vloog de 31-jarige man door de lucht en kwam hierna op de rijbaan terecht voor het tegenovergesteld komende verkeer. Ambulancepersoneel bracht de man naar het ziekenhuis.