Gemeente Alphen aan den Rijn

adviseert over verbeterpunten leerlingenvervoer

Werkgroep adviseert over verbeterpunten leerlingenvervoer

De werkgroep 'Verbetering leerlingenvervoer', ingesteld door de gemeente heeft onderzoek gedaan naar het leerlingenvervoer binnen de gemeente Alphen aan den Rijn. In het leerlingenvervoer zitten kinderen die vanwege een beperking aangepast onderwijs volgen.

De werkgroep die sinds november 2009 bestaat, is samengesteld uit afgevaardigden van vervoersbedrijf Overbeek, de adviesraad Wet maatschappelijke ondersteuning, het Alphens Platform Gehandicapten en een aantal ouders.
Ouders hebben vragenlijsten van de werkgroep ingevuld en met de uitkomsten is de werkgroep aan de slag gegaan. Het gemiddelde cijfer dat het leerlingenvervoer in Alphen aan den Rijn heeft gekregen is een 7. Met het overnemen van de aanbevelingen van de werkgroep, streven we uiteraard naar verbetering. Op weg naar een excellente dienstverlening, aldus wethouder Du Chatinier. De werkgroep blijft bestaan als klankbordgroep, zodat signalen van diverse partijen op één plek terecht komen.

De werkgroep heeft vijf kwesties benoemd, waar verbeterpunten uit voortvloeien. Elkaar informeren, waar moet je heen met problemen inzake het vervoer, de veiligheid, hoe is het vervoer geregeld en wie doet wat? Concrete adviezen van de werkgroep zijn bijvoorbeeld: vaste plaatsen voor de kinderen in de bus, zo veel mogelijk vaste routes bij het ophalen en weer thuis brengen van de kinderen en het infomeren van de ouders bij vertraging.

Vervoerscoaches
Vervoerscoaches zijn vaste medepassagiers in de bus die het vervoer begeleiden. Deze coaches moeten tijdens het vervoer de chauffeur ontlasten, zodat deze zich op het verkeer kan concentreren. Voor specifieke trajecten, in overleg met ouders, de vervoerder en de school, kan hiervoor gekozen worden. Er zal eerst een pilot volgen om te kijken of een rit met een vervoerscoach ook het gewenste effect heeft. In overleg met de afdeling Werk en Bijstand is een wervings- en selectietraject gestart voor vervoerscoaches.

Klachtenafhandelingssysteem
Nu worden aan de vervoerder gemelde incidenten door de vervoerder afgehandeld. Er is geen werkwijze om veel voorkomende incidenten of bijzondere incidenten formeel als klacht af te handelen. Bij de uitwerking van een systeem voor de afhandeling van klachten wordt duidelijk vastgelegd welke partij waar voor verantwoordelijk is, welke incidenten of klachten kan de vervoerder zelf afhandelen en welke niet en wat is de procedure.

De regeling leerlingenvervoer bevat naast het zorgvervoer ook vergoedingen voor openbaar vervoer of eigen vervoer, wanneer een leerling daarvoor in aanmerking komt en geen gebruik maakt van het zorgvervoer.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn