Rijksgebouwendienst


Gevangenpoort en Galerij Willem V delen entree

dinsdag, 31 augustus 2010

Museum de Gevangenpoort en Galerij Prins Willem V stellen hun deuren vanaf 2 september gezamenlijk open voor het publiek. De historische gebouwen aan de Hofvijver zijn in opdracht van de Rijksgebouwendienst gerestaureerd en heringericht. Op woensdag 1 september 2010 vindt de officiële opening plaats in aanwezigheid van Prins Willem Alexander.

De restauratie van het interieur van musea begon in 2008. In de jaren ervoor was de buitenkant al onder handen genomen. De afgelopen jaren zijn de musea ook aan de moderne normen voor brandveilig aangepast.

Gedeelde entree
De Gevangenpoort en de Galerij Prins Willem V hebben nu een gemeenschappelijke entree. Aan de nieuwe entree op de gedeelde binnenplaats is voor de kassa een glazen overkapping toegevoegd naar ontwerp van Rgd-architect Henny Brouwer. Het is een van de laatste ontwerpen die door een architect van de Rijksgebouwendienst zelf is gemaakt.

Eeuwenoud
Bezoekers van de musea maken in de gerestaureerde panden kennis met het verhaal van de rechterlijke en vorstelijke macht in Nederland van de 3de tot de 19de eeuw. De Gevangenpoort toont in zijn gebouw en collectie hoe gevangenen in ons land werden opgesloten, berecht en gestraft. In de Galerij Prins Willem V staan bezoekers straks oog in oog met een vorstelijke verzameling uit de 18de eeuw.

Galerij Prins Willem V
De geschiedenis van de Galerij Prins Willem V gaat terug tot 1774. Stadhouder Willem V, prins van Oranje-Nassau, bracht toen de belangrijkste schilderijen van zijn collectie bijeen in de speciaal daarvoor gebouwde galerij aan het Buitenhof. Daarmee is de Galerij de eerste openbare collectie van Nederland.
De Galerij is in oude luister hersteld. Veel van de circa 150 schilderijen hingen hier al ten tijde van Willem V. Er hangen enkele Italiaanse werken, schilderijen van Vlamingen zoals Rubens, maar vooral veel meesters uit de Hollandse Gouden Eeuw.

Gevangenpoort
Museum de Gevangenpoort is van oorsprong een middeleeuws poortgebouw in het centrum van Den Haag. Ooit was het een van de drie toegangspoorten tot het kasteel van de graven van Holland, waar nu het Binnenhof is. Na circa twee jaar restauratie is het museum heringericht en zijn er meer monumentale ruimtes toegankelijk voor het publiek. Tijdens de restauratie is een ondergronds gewelf ontdekt, dat nu zichtbaar is gemaakt. Waarschijnlijk was het oorspronkelijk een waterafvoer naar de Hofvijver.

Meer informatie:

* www.gevangenpoort.nl

* www.galerijprinswillemv.nl

---