Restauratie ommegang Brielse Bedevaartskerk gestart

03/09/2010 11:58

Bisdom Rotterdam

Mgr. Van Luyn: 'Martelaren zijn spirituele reisgenoten'

Donderdag 2 september jl. gaven Mgr. A.H. van Luyn s.d.b. en burgemeester G.W.M. van Viegen het startsein voor de restauratie van de ommegang van de Bedevaartskerk aan de Rik 5 te Brielle. Gezamenlijk haalden de bisschop en de burgemeester een van de kruiswegstaties van de buitenmuur. Voorafgaand aan de openingshandeling vond er in de Bedevaartskerk een gebedsdienst plaats met Mgr. Van Luyn en Mgr. J.G.M. van Burgsteden, hulpbisschop van bisdom Haarlem.

In de Martelaarskerk wordt niet alleen de nagedachtenis de 19 martelaren uit de 16e eeuw in ere gehouden, ook drie 'jonge' martelaren uit de vorige eeuw - slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog - hebben in het heiligdom gedenktekenen gekregen: de heilige zuster Benedicta van het Kruis (Edith Stein), de zalige Karl Leisner en de zalige Titus Brandsma. "Zij zijn de spirituele reisgenoten geweest van de jongeren die in 2005 naar de Wereldjongerendagen in Keulen zijn gepelgrimeerd. Het getuigenis van martelaren is van generatie op generatie van blijvende waarde," aldus Mgr. Van Luyn

Mr. J.C.G.M. Bakker, algemeen econoom van bisdom Rotterdam: "De ommegang in de huidige vorm dateert van 1912. Het was een van de eerste constructies in gewapend beton van Nederland en gebouwd ter vervanging van een oudere houten rondgang. De ommegang is inmiddels hard toe aan restauratie."

Het geheel biedt plaats aan kruiswegstaties die al rond 1892 zijn vervaardigd, volgens een bijzonder glasprocedé. Met de start van de restauratie van de ommegang gaat het vernieuwingsproces van het heiligdom een nieuwe fase in. De afgelopen jaren zijn eerst het interieur en het exterieur van de kerk aangepakt.

De Bedevaartskerk, aan de rand van Brielle, is het heiligdom voor de Martelaren van Gorcum. Elk jaar rond 9 juli vormt de kerk het decor van de Nationale Bedevaart; in de ommegang rond het martelveld lopen de pelgrims dan een kruisweg ter herdenking van de martelaren.