Gemeente Midden-Delfland

College biedt ruimte voor 3e jaar experiment Dorpshoeve

In 2009 is als 2-jarig experiment gestart met het door vrijwilligers exploiteren van De Dorpshoeve in Schipluiden. Om een zorgvuldige eindevaluatie mogelijk te maken stelt het college budget beschikbaar voor het 3e jaar van het vrijwilligersinitiatief Dorpshoeve.

De Dorpshoeve is een multifunctioneel gebouw waar sociaal-culturele en sportieve activiteiten kunnen plaatsvinden. Om sluiting van dit gebouw te voorkomen is een aantal vrijwilligers in 2009 gestart met de exploitatie van dit gebouw. Eind 2010 wordt de evaluatie van dit experiment uitgevoerd.

Met de actieve groep van vrijwilligers is afgesproken voor 2 jaar een experiment uit te voeren. Doelstelling was in Schipluiden het krijgen van een uitgebreider en gevarieerder aanbod van activiteiten voor inwoners en recreanten, getrokken door vrijwilligers. Financieel uitgangspunt was dat de exploitatie van het pand in 2011 geheel zonder gemeentelijk budget zou gebeuren.

Periodiek wordt de voortgang van het experiment onderzocht en met het bestuur van de Stichting De Dorpshoeve Schipluiden besproken. De tweede voortgangsrapportage is aan de gemeenteraad aangeboden. Uit de voortgangsrapportage blijkt dat het activiteitenaanbod is uitgebreid. Een financieel sluitende exploitatie in 2010 en 2011 lijkt nog niet haalbaar. Om met de uitkomsten van de eindevaluatie een toekomstscenario te kunnen opstellen, heeft het college van burgemeester en wethouders besloten voor de kosten van exploitatie ruim ⬠60.000,= op te nemen in de concept-begroting 2011.

Met deze financiële ruimte kan het vrijwilligersinitiatief voor de exploitatie van De Dorpshoeve in 2011 doorgaan. Het vrijwilligersinitiatief is in de aanloopfase, in afwijking van de gemaakte afspraken in 2009 en 2010, extra ondersteund door het vanuit de gemeente tijdelijk beschikbaar stellen van een beheerder.