Gemeente Hoorn

Wijkgericht werken nu ook in Bangert en Oosterpolder

In de wijk Bangert en Oosterpolder gaat het wijkgericht werken van start. Bewoners krijgen deze week een vragenlijst in de bus waarin zij kunnen aangeven hoe ze de buurt ervaren en welke verbeteringen ze wensen. De bewoners die actief aan de slag willen in hun buurt, kunnen lid worden van een bewonersplatform, het nog op te richten wijkoverlegorgaan Bangert en Oosterpolder.

In de nieuwe wijk Bangert en Oosterpolder zijn de eerste stappen gezet. In de overige wijken van Hoorn is het wijkgericht werken al geheel ingevoerd. In de wijkgerichte aanpak staat samenwerken centraal. Zo werken de gemeente Hoorn, de politie, Stichting Netwerk en IntermarisHoeksteen samen in één wijkteam. Ook neemt in de meeste wijken het wijkoverlegorgaan deel aan het wijkteam.

Wijkgericht werken start met het peilen van de ervaringen en meningen van bewoners. Op basis van de uitkomsten wordt een wijkplan opgesteld. De wensen van de bewoners op het gebied van leefbaarheid en veiligheid vormen de kern van het wijkplan. Om deze wensen helder te krijgen, ontvangen de bewoners een lijst met vragen over het openbaar gebied, overlast, veiligheid en betrokkenheid van bewoners bij hun buurt.

Aan de hand van deze informatie bepaalt het wijkteam welke acties nodig zijn om de leefbaarheid en veiligheid in de wijk te verbeteren. Ook de reacties, klachten en signalen die het wijkteam gedurende het hele jaar binnenkrijgt, zijn input voor het wijkplan. Het wijkteam is verantwoordelijk voor het opstellen en uitvoeren van het wijkplan. Het wijkplan heeft een doorlooptijd van vier jaar, daarna krijgen bewoners opnieuw een vragenlijst voorgelegd.

Voor meer informatie over wijkgericht werken in Bangert en Oosterpolder: wijkcoördinator Roos Langendijk, telefoon (0229) 252980, e-mail r.langendijk@hoorn.nl.