Socialistische Partij

SP begint onderzoek naar zorg OsiraGroep


03-09-2010 * Na het geslaagde onderzoek naar de situatie bij zorgorganisatie Cordaan begint de SP dit najaar een onderzoek naar de zorginstellingen van de Amsterdamse OsiraGroep. SP-raadslid Maureen van der Pligt: "Nu de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) mede naar aanleiding van ons zwartboek Cordaan onderzoekt, richten wij ons op de OsiraGroep. We krijgen signalen dat er aan stopwatchzorg wordt gedaan en er wordt bezuinigd op maaltijden, terwijl de directie wel erg goed betaald krijgt."
Maureen van der Pligt
Directe aanleiding voor het SP-onderzoek is het voornemen van de OsiraGroep om de zorgroutes, het werken op minuten, weer in te voeren. Deze routes zijn in de vorige eeuw afgeschaft omdat ze mensonterend zijn voor cliënt en werknemer. Volgens de Osiragroep is een minutenrooster echter kostenbesparend, wat zou blijken uit een vier ton kostend onderzoek van Accez. Personeel dat weigert het Accezzplan in te voeren, wordt ontslagen. Van der Pligt: "Het is treurig dat de Osiragroep zich ontdoet van personeel dat juist het goede voor heeft met de zorgvrager. Die mensen willen een praatje kunnen maken, niet iemand die met een stopwatch werkt."

Maar er zijn meer problemen. Zo wil de OsiraGroep het oude Bernardushuis aan de Marnixstraat slopen en er een nieuw gebouw neerzetten met voornamelijk grote en dure woningen. Veel van de huidige bewoners moeten dan plaats maken voor rijke ouderen. Van der Pligt: "Dit soort grote woningen verergert bovendien de eenzaamheid van ouderen. In het Nieuwe Schouw, een instelling van de OsiraGroep in Amsterdam Noord, hebben cliënten prachtige, grote woningen, maar leuk vinden ze het niet omdat alle voorzieningen nu buiten het gebouw zijn."

En dan kwam eerder dit jaar nog naar buiten dat Osira bezuinigt op de maaltijdvoorziening. Ouderen kunnen alleen nog in de middag warm eten in het buurtrestaurant. Maar de huidige directeur van Osira, Willeke Stadtman, kon wel op kosten van de zaak, met behoud van salaris, een maand vrijwilligerswerk gaan doen. Van der Pligt: "Vrijwilligerswerk doen is heel goed, maar dan moet je het wel in je vrije tijd doen en je er niet riant voor laten betalen. Zeker niet, als je salaris als zorgdirecteur sowieso al flink boven de Balkenendenorm uitkomt: Stadtman verdient ruim 2 ton per jaar. Kortom, er is genoeg stof voor een grondige enquête onder personeel en cliënten bij Osira."

Bent u (familie van) een cliënt, medewerker of vrijwilliger van de Osiragroep? Hier kunt u meedoen aan het onderzoek.