Politie Noord- en Oost Gelderland

|     |Harderwijk - Woningen ontruimd na brand in winkelpand     |

In de nacht van donderdag op vrijdag 3 september heeft er een uitslaande brand gewoed in een winkelpand aan de Strandboulevard in Harderwijk. Wegens de grote rookontwikkeling zijn twaalf woningen aan Klein Oosterwijck enkele uren ontruimd.


De hulpdiensten ontvingen rond 03:45 uur een melding over de brand. De brandweer ging met meerdere eenheden ter plaatse. In verband met de grote rookontwikkeling zijn 12 woningen ontruimd. De bewoners zijn opgevangen in het gemeentehuis. Rond 05:00 uur gaf de brandweer het sein brand meester. Daarna heeft men de brand gecontroleerd laten uitbranden. Er was niemand aanwezig in het pand toen de brand uitbrak en niemand raakte gewond. Na het sein brand meester konden de meeste bewoners van de ontruimde woningen weer hun huis in. Één woning is enkele uren later, rond 10:00 uur, vrijgegeven in verband met mogelijk instortingsgevaar van het door brand getroffen pand.


De oorzaak van de brand is nog niet bekend. De politie stelt een onderzoek in. Rond 04:10 uur is op de Vischmarkt een 43-jarige vrouw zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden omdat zij riep dat ze iets met de brand te maken had. Hierop is zij aangehouden op verdenking van mogelijke betrokkenheid bij de brand. Inmiddels heeft zij tegenstrijdige verklaringen afgelegd. De politie onderzoekt nog of de vrouw daadwerkelijk iets met de brand te maken heeft. Ze wordt vandaag ook beoordeeld door een psychiater.

|     |Heerde - Hennepkwekerij ontmanteld                        |

De politie heeft donderdagmiddag 2 september aan de Bornkamp in Heerde een hennepkwekerij ontmanteld. Hierbij is een 25-jarige man uit Heerde aangehouden.


De politie onderzocht donderdagmiddag rond 15.00 uur de woning na een melding. In de woning trof men in de slaapkamer een kweektent met apparatuur, en een hoeveelheid henneptoppen aan. In de achtertuin van de woning stonden negen bakken met hennepplanten. De in het pand aanwezige 25-jarige man werd door de politie aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het bureau. De aangetroffen apparatuur en planten zijn in beslag genomen en worden vernietigd. De politie stelt een nader onderzoek in en maakt proces-verbaal op.

|     |Harderwijk - 44-jarige man aangehouden voor bedreiging    |

De politie heeft donderdag 2 september rond 18:30 uur op de Thorbeckelaan in Harderwijk een 44-jarige man aangehouden voor bedreiging.


De 44-jarige man uit Harderwijk had eerder op de dag bedreigingen geuit in de richting van een bewoner van een opvanghuis. Toen de man later op de avond weer terugkeerde op het adres is de politie gealarmeerd. De politie trof de man voor het opvanghuis aan en heeft hem hier aangehouden. Hij is voor verhoor meegenomen naar het politiebureau.

|     |Harderwijk - Twee volkswagens gestolen                    |

Donderdag 2 september zijn vanaf het parkeerterrein aan de Strandboulevard in Harderwijk een zwarte Golf personenauto en een beige Volkswagen Transporter gestolen.


De auto en de bestelbus zijn tussen 10.00 en 15.00 uur gestolen vanaf de parkeerplaats aan de Strandboulevard. Het gaat om een zwarte Volkswagen Golf met kenteken 07-XS-NH en een beige Volkswagen Transporter met kenteken 68-VLK-6. De politie zoekt tips en getuigen. Beide voertuigen staan inmiddels als gestolen geregistreerd. Men kan de politie bellen via 0900-8844.

|     |Heerde - Politie zoekt getuigen van poging overval        |

In de nacht van donderdag op vrijdag 3 september heeft er een poging overval plaatsgevonden op een eetgelegenheid aan de Bonenburgerlaan in Heerde. De politie zoekt getuigen.


Rond 00.30 uur stopte er een donkerkleurige personenauto, vermoedelijk een BMW, voor de eetgelegenheid aan de Bonenburgerlaan. De bestuurder van de auto bleef zitten en twee mannen stapten uit. Eenmaal binnen pakte één van de mannen plotseling een 34-jarige medewerker vast. De medewerker verzette zich en bij de worsteling die ontstond, liep één dader letsel op boven zijn oog. De andere man probeerde de kassa te openen, wat niet lukte. De overvallers zijn zonder buit met de auto gevlucht in de richting van de Keuterstraat.


De daders waren vermoedelijk drie blanke mannen. Van de twee mannen die binnen zijn geweest heeft de politie als signalement genoteerd: twee mannen van ongeveer 20 á 25 jaar, één verdachte droeg een oorbel en de ander een tatoeage op zijn rechterarm. Beide hebben kort donker haar en een fors postuur. De politie is een onderzoek gestart en is op zoek naar tips en getuigen. Men kan de politie bellen op 0900-8844.

|     |Ermelo - Plofkraak op pinautomaat                         |

De politie ontving in de nacht van donderdag op vrijdag 3 september omstreeks 03.15 uur een melding over een plofkraak op een pinautomaat aan de Stationsstraat in Ermelo.


Toen de politie ter plaatse kwam bleek de pinautomaat vernield en waren de daders verdwenen. Zij zijn zonder buit vertrokken. Op basis van het eerste onderzoek vermoedt de politie dat de daders mogelijk gestoord zijn, en er daarom zonder buit vandoor zijn gegaan. De politie doet een dringend beroep op mensen die rond 03:15 in de buurt van dit pinautomaat zijn geweest en de dader of daders van deze kraak mogelijk hebben gezien, om te bellen met de politie via 0900-8844.


EINDE BERICHTEN


-----------------------

(





(



---- --