Laatste RVU Radioprijzen naar België

03/09/2010 21:11

RVU Educatieve Omroep

Hilversum, 3 september 2010 - In een live-uitzending vanuit Hilversum zijn voor de 19e en laatste keer de RVU Radioprijzen (categorieën journalistiek en cultureel) uitgereikt. Omdat de RVU met Teleac en NPS is opgegaan in NTR, zal de jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor aankomende radiomakers hierna worden omgedoopt tot NTR Radioprijs.

Juryvoorzitter Ronald Plasterk, oud-minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, reikte de hoofdprijs in de categorie journalistiek uit aan Babette Moonen van Artesis Hogeschool Antwerpen. Zij maakte een volgens de jury 'prikkelende en raadselachtige documentaire' over de onopgeloste moordzaak Doucé. Joseph Doucé was een dominee die opkwam voor seksuele minderheden en in 1990 door agenten uit zijn huis werd meegenomen. Een paar maanden later werd zijn naakte lijk teruggevonden in een bos buiten Parijs.

In de categorie cultureel kreeg Koen De Smet de hoofdprijs uitgereikt, ook al van Artesis Hogeschool Antwerpen. Hij maakte een bijzonder ego-document over een gecompliceerde broer-zus verhouding. Koen schaamt zich voor zijn gedrag van vroeger tegenover zijn geestelijk minder bedeelde zus. 'Authentiek en eigenzinnig,' aldus de jury, die behalve Ronald Plasterk bestond uit Volkskrant-recensent Jean-Pierre Geelen, radiomaker en cabaretier Vincent Bijlo en oud-Radioprijswinnares Vinny Tailor.

Dit jaar waren er 42 inzendingen van nog niet afgestudeerde radiomakers uit Nederland en Vlaanderen. In de categorie journalistiek waren 5 programma's genomineerd, in de categorie cultureel waren er 7 nominaties.

De uitreiking vond plaats tijdens een live-uitzending van de NTR op Radio 1.





http://www.ntr.nl