Ingezonden persbericht


JOVD: "weglopen van Wilders slappe hap"

Jonge liberalen roepen Rutte op om leiding te nemen in snelle formatie van alternatieve coalitie

Den Haag, 20 juli 2010 - De JOVD, de onafhankelijke liberale jongerenorganisatie, roept VVD-leider Mark Rutte op om de leiding in het formatieproces te nemen en een proeve van regeerakkoord te schrijven. Voor de jonge liberalen moeten daarmee alle opties weer op tafel komen. Verder hekelt de JOVD de houding van de PVV. Landelijk Voorzitter Martijn Jonk: "Het is slappe hap van Wilders om op deze manier weg te lopen, daarmee laat hij anderhalf miljoen kiezers in de kou staan. De interne verdeeldheid van het CDA is een goedkoop excuus om met schone handen weg te kunnen lopen van de onderhandelingstafel. Ongetwijfeld zal hij straks weer moord en brand schreeuwen bij een ander kabinet, maar dat heeft hij dan zelf veroorzaakt."

Het mislukken van de formatie is een tegenslag voor de jonge liberalen. "We hebben ons gereserveerd opgesteld en hadden zeker onze zorgen over bepaalde thema's, maar waren blij dat de 18 miljard aan bezuinigingen gegarandeerd werd. Voor ons is de coalitie een middel om zaken gedaan te krijgen" aldus Jonk. De JOVD maakt zich zorgen over de ontwikkelingen in de formatie. De ¤ 18 miljard aan bezuinigingen die als uitgangspunt werden genomen voor de onderhandelingen, zullen in andere coalities nauwelijks denkbaar zijn. Martijn Jonk: "De PvdA zal bloed ruiken en handenwrijvend de onderhandelingen afwachten: waarschijnlijk kan Mark Rutte zijn piketpaaltjes weer opbergen. Daarom moet hij juist nu doortastend leiderschap tonen en daarbij moet iedere coalitie tot de mogelijkheden behoren."

De JOVD verwacht van de politieke partijen dat zij snel tot een akkoord zullen komen. "Het schip dobbert al veel te lang stuurloos rond en zorgt ervoor dat de staatsschuld voor volgende generaties iedere dag oploopt. Kiezers verwachten van partijen dat zij leiderschap tonen en geen woordspelletjes spelen of andere kinderachtige fratsen" aldus voorzitter Jonk.