MSD ontvangt Europese goedkeuring voor haar atypische antipsychotische geneesmiddel SYCREST® (asenapine) voor de behandeling van manische episodes bij bipolaire I-stoornis

WHITEHOUSE STATION, N.J.--(BUSINESS WIRE)-- 20100903 --

MSD (MSD is een handelsnaam van Merck & Co., Inc., met hoofdkantoor in Whitehouse Station, NJ, VS) kondigde vandaag aan dat de Europese Commissie de Marketing Authorization Application (MAA) voor SYCREST ® (asenapine) sublinguale tabletten heeft goedgekeurd voor de behandeling van matige tot ernstige manische episodes geassocieerd met bipolaire I-stoornis bij volwassenen. Het besluit van vandaag is gebaseerd op aanbevelingen van het comité van de European Medicines Agency (EMA), het Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP). De beschikking van de commissie geldt voor alle 27 Europese lidstaten.

"Bipolaire I-stoornis is moeilijk te controleren en patiënten staken regelmatig de therapie door een verscheidenheid aan redenen," aldus Eduard Vieta, MD, PhD, hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit van Barcelona en directeur van het programma voor bipolaire stoornissen van de Hospital Clinic, Barcelona, Spanje. "Beschikken over meerdere behandelingsopties is van vitaal belang voor patiënten, en asenapine vertegenwoordigt een nieuwe optie voor deze ernstige ziekte."

De goedkeuring door de Europese Commissie van SYCREST, een atypisch antipsychoticum voor de behandeling van manische episodes bij bipolaire I-stoornis, is gebaseerd op een evaluatie van de werkzaamheidsgegevens van een klinisch onderzoeksrogramma, waarin bijna 1.300 patiënten met een bipolaire manie betrokken waren. SYCREST wordt in de Verenigde Staten op de markt gebracht als SAPHRIS® (asenapine) sublinguale tabletten.

Overzicht van het klinisch onderzoek

De werkzaamheid van SYCREST werd aangetoond in twee gelijkwaardig ontworpen, drie weken durende, gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo- en actief gecontroleerde (olanzapine) monotherapiestudies van volwassen patiënten die bipolaire I-stoornis hadden met een acuut manische of gemengde episode, met of zonder psychotische kenmerken. Asenapine liet een superieure werkzaamheid zien ten opzichte van de placebo bij de vermindering van manische symptomen over drie weken. Een statistisch significant verschil tussen asenapine en placebo werd reeds geconstateerd op dag twee.

Deze belangrijke korte-termijn studies werden uitgebreid door middel van een negen weken durende, dubbelblinde, non-inferioriteit studie om het behoud van de werkzaamheid en veiligheid tot maximaal 12 weken te beoordelen. Behoud van de effecten gedurende de episode werd waargenomen na 12 weken van gerandomiseerde behandeling. Deze studies werden verder uitgebreid tot 40 weken om de veiligheid te beoordelen voor een totaal van maximaal 52 weken.

Bovendien werd de doeltreffendheid van SYCREST als adjuvante therapie voor de stemmingsstabilisatoren lithium of valproaat aangetoond in een 12 weken durende, placebo-gecontroleerde studie waarbij 326 patiënten met een manische of gemengde episode van bipolaire I-stoornis, met of zonder psychotische kenmerken, betrokken waren. De toevoeging van asenapine, in therapeutische serumconcentraties, als adjuvante therapie gedurende twee weken bij patiënten die gedeeltelijk niet reageerden op lithium of valproaat monotherapie, resulteerde in een superieure reductie van manische symptomen, versus lithium of valproaat alleen, in week drie en 12.

"SYCREST weerspiegelt de voortdurende betrokkenheid van MSD bij innovatieve therapieën op het gebied van neurowetenschappen," aldus Armin Szegedi, MD, Hoofd Psychiatrie, Neuroscience Clinical Research, Merck. "De goedkeuring van vandaag biedt een nieuwe behandeling voor patiënten in Europa die bedoeld is om te helpen bij de aanpak een van de ernstigste psychische aandoeningen."

Ongeveer 4.500 patiënten, waaronder meer dan 3.150 patiënten in fase II/III studies, hebben bijgedragen aan de veiligheids- en verdraagbaarheidsgegevens van asenapine. In klinische studies werd asenapine over het algemeen goed verdragen. De meest voorkomende waargenomen bijwerkingen bij meer dan 10% van de patiënten waren slaperigheid en bezorgdheid. Andere vaak voorkomende waargenomen bijwerkingen bij tussen de 1 en 10 patiënten per 100 waren gewichtstoename, verhoogde eetlust, dystonie (langzame of aanhoudende spiercontracties), acathisie (rusteloosheid), dyskinesie (onwillekeurige spiersamentrekkingen), parkinsonisme (trage bewegingen, tremor), sedatie , duizeligheid, dysgeusie (verandering van smaak), orale hypoesthesie (gevoelloosheid van de tong of in de mond), toename van alanine aminotransferase (eiwitniveau in de lever), spierstijfheid en vermoeidheid. SYCREST is gecontra-indiceerd bij patiënten met overgevoeligheid voor het werkzame bestanddeel of voor een van de hulpstoffen.

In de gecombineerde korte termijn en lange termijn SYCREST onderzoeken was de gemiddelde verandering in lichaamsgewicht voor asenapine 0,8 kg. Het aandeel van de patiënten met een klinisch significante gewichtstoename (≥ 7% gewichtstoename ten opzichte van de baseline op het eindpunt) in de korte-termijn bipolaire maniestudies was 6,5% voor asenapine, in vergelijking tot 0,6% voor placebo.

Over bipolaire-I stoornis

Bipolaire I-stoornis (ook bekend als manische depressiviteit) is een chronische, episodische ziekte die wordt gekenmerkt door manie (episoden van verhoogde stemmingen, extreme prikkelbaarheid, verminderde slaap en meer energie), depressie (overweldigende gevoelens van verdriet, suïcidale gedachten), of een combinatie van beide.

Belangrijke veiligheidsinformatie

Oudere patiënten met aan dementie gerelateerde psychose

Oudere patiënten met aan dementie gerelateerde psychose die behandeld worden met antipsychotica stoffen hebben een verhoogd risico op overlijden. Sycrest is niet goedgekeurd voor de behandeling van patiënten met aan dementie gerelateerde psychose en wordt niet aanbevolen voor gebruik in deze specifieke groep patiënten.

Maligne neurolepticasyndroom

Maligne neurolepticasyndroom (MNS), gekenmerkt door hyperthermie, spierstijfheid, autonome instabiliteit, veranderd bewustzijn en verhoogde niveaus van serumcreatinefosfokinase, kan optreden met antipsychotica, waaronder asenapine. Aanvullende klinische symptomen kunnen omvatten myoglobinurie (rhabdomyolyse) en acuut nierfalen. Als een patiënt tekenen en symptomen ontwikkelt die wijzen op MNS, moet het gebruik van Sycrest stopgezet worden.

Epileptische aanvallen

In klinische studies werden incidenteel gevallen van epilepsie gemeld tijdens de behandeling met asenapine. Daarom moet Sycrest met voorzichtigheid worden gebruikt bij patiënten met een voorgeschiedenis van epilepsie of die een conditie hebben die verband houdt met epileptische aanvallen.

Zelfmoord

De mogelijkheid van een zelfmoordpoging is inherent aan psychotische stoornissen en bipolaire stoornis. Daarom moet de behandeling vergezeld gaan van nauw toezicht van hoog-risico patiënten.

Orthostatische hypotensie

Asenapine kan leiden tot orthostatische hypotensie en syncope, vooral in het begin van de behandeling, wat waarschijnlijk de α1-adrenerge antagonist eigenschappen ervan weerspiegelt. Oudere patiënten lopen een bijzonder risico voor het ervaren van orthostatische hypotensie. In klinische studies werden incidenteel gevallen van syncope gemeld tijdens de behandeling met Sycrest. Sycrest moet met voorzichtigheid gebruikt worden bij oudere patiënten en bij patiënten met bekende cardiovasculaire ziekte (bijv. hartfalen, myocardinfarct of ischemie, geleidingsstoornissen), cerebrovasculaire aandoeningen of condities die de patiënt vatbaar maken voor hypotensie (bijv. dehydratie en hypovolemie).

Tardieve dyskinesie

Geneesmiddelen met dopaminereceptor-antagonistische eigenschappen zijn geassocieerd met de inductie van tardieve dyskinesie die wordt gekenmerkt door ritmische, onvrijwillige bewegingen, voornamelijk van de tong en/of het gezicht. In klinische studies werden incidenteel gevallen van tardieve dyskinesie gemeld tijdens de behandeling met asenapine. Het optreden van extrapiramidale symptomen is een risicofactor voor tardieve dyskinesie. Als tekenen en symptomen van tardieve dyskinesie optreden bij een patiënt die Sycrest gebruikt, moet het staken van de behandeling overwogen worden.

Hyperprolactinemie

Verhogingen van prolactinespiegels werden waargenomen bij sommige patiënten met Sycrest. In klinische studies werden er weinig bijwerkingen gerelateerd aan de gemelde abnormale prolactinespiegels.

QT-interval

Klinisch relevante QT-verlenging lijkt niet geassocieerd te zijn met asenapine. Voorzichtigheid moet worden betracht wanneer Sycrest wordt voorgeschreven bij patiënten met bekende cardiovasculaire ziekte of een familiegeschiedenis van QT-verlenging, en bij gelijktijdig gebruik met andere geneesmiddelen waarvan gedacht wordt dat ze het QT-interval verlengen.

Hyperglykemie en diabetes mellitus

Hyperglykemie of verergering van reeds bestaande diabetes is incidenteel gemeld tijdens de behandeling met asenapine. Beoordeling van de relatie tussen het gebruik van atypische antipsychotica en glucose-afwijkingen wordt bemoeilijkt door de mogelijkheid van een verhoogd achtergrondrisico op diabetes mellitus bij patiënten met schizofrenie of een bipolaire stoornis en door de toenemende incidentie van diabetes mellitus in de algemene bevolking. Gepaste klinische monitoring is aan te raden bij diabetici en bij patiënten met risicofactoren voor de ontwikkeling van diabetes mellitus.

Dysfagie

Esophagus dysmotiliteit en aspiratie zijn geassocieerd met behandeling met antipsychotica. Gevallen van dysfagie werden soms gemeld bij patiënten behandeld met Sycrest.

Controle van de lichaamstemperatuur

Verstoring van het vermogen van het lichaam om de lichaamstemperatuur te verlagen is toegeschreven aan antipsychotische geneesmiddelen. Uit de klinische studies wordt geconcludeerd dat klinisch relevante verstoring van de lichaamstemperatuur niet lijkt te zijn verbonden met asenapine. Passende zorg wordt geadviseerd bij het voorschrijven van Sycrest voor patiënten die condities zullen ervaren die kunnen bijdragen tot een verhoging van de lichaamstemperatuur, bijv. door het doen van krachtige oefeningen, blootstelling aan extreme hitte, terwijl ze gelijktijdig geneesmiddelen met anticholinerge activiteit ontvangen of onderhevig zijn aan uitdroging.

Patiënten met ernstige leverfunctiestoornissen

Blootstelling aan Asenapine is 7 keer zo groot bij patiënten met ernstige leverfunctiestoornissen (Child-Pugh C). Daarom wordt Sycrest niet aanbevolen bij dergelijke patiënten.

Ziekte van Parkinson en dementie met Lewy bodies

Artsen dienen de risico's versus de voordelen af te wegen bij het voorschrijven van antipsychotische geneesmiddelen, inclusief Sycrest, aan patiënten met de ziekte van Parkinson of dementie met Lewy Bodies (DLB), aangezien beide groepen een verhoogd risico lopen op maligne neurolepticasyndroom, alsmede een verhoogde gevoeligheid voor antipsychotica. Manifestatie van deze verhoogde gevoeligheid kan ook verwarring, obtundatie, posturale instabiliteit met frequente valpartijen, naast extrapiramidale symptomen omvatten.

Geneesmiddelinteracties

Voorzichtigheid dient te worden betracht wanneer asenapine wordt gebruikt in combinatie met andere centraal werkende geneesmiddelen. Patiënten dienen geadviseerd te worden om alcohol te vermijden wanneer zij SYCREST innemen. Daarnaast moet SYCREST met voorzichtigheid worden gebruikt in combinatie met fluvoxamine (een CYP1A2-remmer) en met geneesmiddelen die zowel substraten als remmers zijn van CYP2D6 (bijv. paroxetine).

Voor volledige informatie over het voorschrijven, verwijzen wij u naar de samenvatting van de productkenmerken.

Over MSD

Vandaag is Merck een globaal en toonaangevend bedrijf dat zich ten dienste stelt van de gezondheid wereldwijd. Merck staat bekend onder de naam MSD buiten de Verenigde Staten en Canada. Door middel van onze geneesmiddelen op recept, vaccins, biologische behandelingen, zorg voor de consument en diergezondheidsproducten bieden wij service aan onze klanten en zijn wij actief in meer dan 140 landen waarbij we vernieuwende gezondheidsoplossingen leveren. Ook verbinden wij ons tot het verbeteren van de toegang tot geneesmiddelen via intensief beleid, programma´s en partnerschappen.

Toekomstgerichte verklaringen

Dit persbericht bevat "toekomstgerichte verklaringen" volgens de definitie van de safe harbor bepalingen in de Amerikaanse Private Securities Litigation Reform Act van 1995. Deze verklaringen omvatten, maar zijn niet beperkt tot verklaringen met betrekking tot de voordelen van de fusie tussen Merck en Schering-Plough, inclusief financiële en bedrijfsresultaten in de toekomst, gecombineerde bedrijfsplannen, doelstellingen, verwachtingen en bedoelingen, en andere verklaringen die geen historische feiten zijn. Deze verklaringen zijn gebaseerd op de huidige veronderstellingen en verwachtingen van het management van Merck en zijn onderhevig aan belangrijke risico´s en onzekerheden. De werkelijke resultaten kunnen verschillen van die vermeld in de toekomstgerichte verklaringen.

De volgende factoren, onder meer, kunnen ertoe leiden dat de werkelijke resultaten verschillen van die vermeld in de toekomstgerichte verklaringen: de mogelijkheid dat de verwachte synergieën uit de fusie tussen Merck en Schering-Plough niet gerealiseerd worden, of niet zullen worden gerealiseerd binnen de verwachte tijdsperiode; de impact van de regelgeving betreffende de farmaceutische industrie en de gezondheidswetgeving; het risico dat het bedrijf niet op succesvolle wijze geïntegreerd zal worden; complicaties inzake de fusie waardoor het moeilijker zal zijn bedrijfsactiviteiten te onderhouden en zakenrelaties aan te gaan; de capaciteit van Merck om precieze voorspellingen over de marktcondities te doen; de afhankelijkheid van de doeltreffendheid van de patenten van Merck en andere beschermingen voor innovatieve producten; het risico van nieuwe en zich wijzigende regelgevingen en het gezondheidsbeleid in de Verenigde Staten en daarbuiten en de blootstelling aan geschillen en/of regelgevende acties.

Merck verplicht zich niet om een toekomstgerichte verklaring publiek te actualiseren, ongeacht of er sprake is van nieuwe informatie, toekomstige voorvallen of andere factoren. Extra factoren waardoor resultaten daadwerkelijk kunnen verschillen van die vermeld in de toekomstgerichte verklaringen kunnen worden bekeken in het jaarverslag 2009 van Merck op Form 10-K en andere documentatie die het bedrijf bij de Securities and Exchange Commission (SEC) heeft ingediend. Deze is beschikbaar op de Internetsite van de SEC (www.sec.gov).

SYCREST® is een geregistreerd handelsmerk van N.V. Organon, een dochteronderneming van Merck & Co., Inc., Whitehouse Station, NJ, VS.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

CONTACT:
MSD
Media:
Pam Eisele, 908-423-5042
of
Kim Hamilton, 908-423-6831
of
Beleggers:

Joe Romanelli, 908-423-5088

Ticker_symbol NYSE:MRK