Ingezonden persbericht

Fortenmaand 2010: Ontdek de Nieuwe Hollandse Waterlinie
Van 3 t/m 26 september vindt dit jaar de 17e editie van de Fortenmaand plaats. De hele maand september openen weer een groot aantal bijzondere locaties uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie hun deuren voor iedereen! De Fortenmaand staat dit jaar in het teken van het ontdekken van dit prachtige cultuurhistorische gebied aan de hand van de vestingsteden, forten, het landschap en de kastelen die de Nieuwe Hollandse Waterlinie kent. Ieder weekend in september staat een thema centraal. Naast de specifieke thema's zijn er een tal van activiteiten en evenementen voor jong en meer ervaren. Voor de officiële opening van de Fortenmaand is er nieuw leven geblazen in de oprichter van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, Kapitein LT Kraaijenhoff en zijn manschappen. De Kapitein zal om zaterdag 4 september om 16.00 uur, op de Lingenhaven in Gorinchem het startsein geven voor een bijzondere maand vol activiteiten en ontdekkingen, de Fortenmaand 2010.

Fortenmaand 2010 gerestyled
De forten zijn misschien wel de meest zichtbare elementen binnen de Nieuwe Hollandse Waterlinie, maar dit prachtige cultuurhistorische gebied is meer dan forten alleen. Om de bezoeker van de Fortenmaand dit jaar kennis te laten maken met de gehele Linie is de maand september in vier thema's opgedeeld. In het eerste weekend staan de vestingsteden centraal, met als hoogtepunt de opening van de Fortenmaand in de vestingstad Gorinchem. Geen Fortenmaand zonder forten. In het tweede weekend van de Fortenmaand ontdekt de bezoeker de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het meest zichtbare, maar misschien ook wel het meest vergeten element van de Waterlinie is het prachtige landschap. In het derde weekend ontdekt de bezoeker de verborgen groene strook van Nederland, het landschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Fortenmaand wordt afgesloten met een weekend waarin de kastelen centraal staan, de pareltjes van de Linie. Bij een nieuwe binnenkant hoort natuurlijk ook een vernieuwend en aantrekkelijk uiterlijk. Om de bezoeker optimaal te kunnen informeren over de activiteiten en het nieuws rond de Fortenmaand is de website, www.fortenmaand.nl compleet gerestyled.

De opening: ontdek en beleef!
Het eerste weekend van de Fortenmaand 2010 staat in het teken van de Vestingsteden van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Om dit themaweekend, en de Fortenmaand zelf, passend af te trappen vindt er op 4 september een feestelijke opening plaats in de vestingstad Gorinchem. Het programma op de eerste dag van de Fortenmaand staat in het teken van het beste van Gorinchem, zie bijlage. De gehele dag zijn er diverse activiteiten te doen en te beluisteren in de binnenstad, met als hoogtepunt het openingsmoment in de Lingehaven. Voor dit openingsmoment is Kapitein LT Kraaijenhoff samen met zijn manschappen uit de dood herrezen. Samen met Wethouder Kunst & Cultuur Trix van der Torren, zal de Kapitein het startschot geven voor de Fortenmaand 2010!

Rond het openingsmoment op 4 september is er een gevarieerd programma samengesteld:
15.00 uur Gorinchemse DJ's Miss Smile en No Sugar
15.30 uur Popkoor 0183
15.50 uur Waterlinie Flashmob
16.00 uur Opening door Kapitein LT Kraaijenhoff
16.05 uur Gorinchemse DJ's Miss Smile en No Sugar met saxofonist
16.30 uur Einde opening

Meer informatie over onder andere de activiteiten, locaties en het laatste nieuws is te vinden op www.fortenmaand.nl of in de folder.