Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Ministerie van VROM

Bevolkingsdaling en verstedelijking


30-08-2010

Prof. dr. Len de Klerk legt tijdens zijn afscheidscollege op vrijdag 3 september in Amsterdam uit hoe de afnemende bevolkingsgroei tot een nieuwe vorm van verstedelijking zal leiden.

De hoogleraar Planologie aan de Universiteit van Amsterdam meent dat Nederland na anderhalve eeuw onafgebroken groei nu aan het begin staat van een bijzondere verstedelijkingsfase: stagnatie en samentrekking.

Terugblik

Maar eerst blikt hij tijdens zijn afscheidscollege terug op vier voorgaande fasen van verstedelijking: de late Middeleeuwen, de Gouden Eeuw, de Industriële Revolutie en de opbouw van de verzorgingsstaat tussen 1950 en 2000.

Hij schetst in de periode vóór 1950 een grote samenhang tussen verstedelijking, economische groei, bevolkingsgroei en immigratie. Na
1950 is die samenhang verdwenen.

Vooruitblik

Len de Klerk meent dat tijdens de komende decennia van stagnatie en samentrekking groei van de welvaart mogelijk is. Voorwaarde hiervoor is een concentratie van bedrijfsaccommodaties en woningen binnen de bestaande stedelijke regio's.

Groei van de productiviteit en een daarop gericht immigratiebeleid zijn twee andere voorwaarden. Volgens de scheidend hoogleraar Planologie lopen de universiteiten en internationale concerns in deze ontwikkeling voorop.

Datum: vrijdag 3 september
Tijd: 14.00 uur
Locatie: Aula Universiteit van Amsterdam, Singel 411, Amsterdam
Toegang: iedereen
Kosten: geen