Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

De Gouden Eeuw van Ravage
Museum Flehite
4 sept 2010 t/m 2 jan 2011

Vooraankondiging

De Gouden Eeuw van Ravage

Van 4 sept 2010 t/m 2 jan 2010 is in Museum Flehite, onder de titel De Gouden Eeuw van Ravage, een grote tentoonstelling van het multidisciplinaire kunstenaars- /ontwerpersduo Ravage te zien. Museum Flehite is daarmee het eerste Nederlandse museum waar het werk van dit in binnen- en buitenland vermaarde duo uitgebreid te zien zal zijn. Clemens Rameckers en Arnold van Geuns, al sinds de jaren zeventig samenwerkend onder de naam Ravage, krijgen 'carte blanche' om het museum te transformeren naar een multi-installatie van schilderkunst, fotografie, glaswerk, stoffen, servies en design van eigen ontwerp. Inspiratiebron is onder meer de schilderkunst (en objecten) uit de Amersfoortse Gouden Eeuw in de collectie van Museum Flehite.

Ravage exposeerde veelvuldig in het buitenland en heeft met name in New York en in Frankrijk, waar zij, afwisselend in Parijs en Normandië, wonen en werken, grote bekendheid verworven. Ravage is als mentor belangrijk voor de ontwikkeling van jonge, talentvolle kunstenaars. Viktor Horsten, Rolf Snoeren (Viktor & Rolf), Job Smeets en Thomas Eurlings zijn slechts enkele voorbeelden van succesvolle ontwerpers die stage liepen bij Ravage. Met de tentoonstelling De Gouden Eeuw van Ravage levert Museum Flehite een belangrijke bijdrage aan de waardering van twee toonaangevende Nederlandse kunstenaars. Internationaal zijn ze doorgebroken, maar in het 'vaderland', bij het grote publiek, genieten ze niet de naamsbekendheid die hun rijke oeuvre en hun belang voor de Nederlandse kunst-, mode- en designgeschiedenis rechtvaardigt.

Zonder zich iets aan te trekken van de grenzen tussen de verschillende kunstdiciplines, ontwerpt Ravage onder meer: kleding, meubels, stoffen, bedlinnen (label: Van Dyck by Ravage), serviesgoed (o.m. voor Villeroy & Boch), glaswerk en horloges (Swatch). Ravage is onothodox en moeilijk onder te brengen in een catagorie van de beeldende kunst. Deze vrije positie en de grenzeloze creativiteit maakt Ravage tot een uniek en boeiend fenomeen.

Uitgangspunt voor de tentoonstelling is voor Ravage de Gouden Eeuw van Amersfoort (circa 1580-1680). Het begrip Gouden Eeuw is overdrachtelijk bedoeld. Economisch gezien is de tweede helft van de 15e tot en met de eerste helft van de 16e eeuw Amersfoorts gouden eeuw. Vanaf 1570 gaat het economisch slechter met de stad, maar in deze periode van werkloosheid en oorlogsdreiging, woonden en/of werkten wel enkele beroemde personen in Amersfoort, zoals staatsman Johan van Oldenbarnevelt (1547-1619), schilder/architect Jacob van Campen (1596-1657) en schilders als Matthias Withoos (1627-1703) en Casper van Wittel (1652-1736). Ravage krijgt in Museum Flehite de beschikking over alle zalen en andere ruimtes. Het publiek wordt verrast achter elke deur, in elke hoek en ervaart de historische collectie door de ogen van Ravage.

////// Einde bericht //////

Rabobank Amersfoort en omstreken is hoofdsponsor van Museum Flehite

De volgende bedrijven en particulieren ondersteunen Museum Flehite: Hoofdsponsor: Rabobank Amersfoort en omstreken
Zaalpartners: De Alliantie, Familie Van 't Eind, Pot verhuizingen / logistiek, Regardz, Reproka Visuele Communicatie, ROC ASA, Smink Afvalverwerking BV, Welkenhuijsen Kunstmakelaardij, Wolter & Dros, Van Zwol Wijntjes.
Sponsors: Adviesbureau Haver Droeze, De Amersfoortse Verzekeringen, Cees Kamerbeek Fonds, Dierenpark Amersfoort, Enbiun, Gilde Amersfoort, Jonkman Klinkhamer architecten, Keistad mobiele wanden, Ontwikkelingsbedrijf Vathorst, Parthos BV, Real Estate Communication, Reproka Visuele Communicatie, Ristorante San Giorgio, Stadsherstel Amersfoort, Sterk Decoratie, Van Dijk Epe, Van Olst & Van Veen schilders, Velhuizen Beens Van de Castel notarissen, Technica ICT, Uitgeverij Bekking, Waterlijn.

Wilt u ook een bijdrage leveren aan het beheer en behoud van Amersfoorts cultureel erfgoed en aan onze tentoonstellingen over kunst en cultuur, gerelateerd aan Amersfoort? Neem dan contact op met Onno Maurer, hoofd en conservator, o.maurer@museumflehite.nl, T 033 - 247 11 05.