Gemeente Wervershoof


Aandacht voor laaggeletterdheid

03-09-2010
In de maand september vragen we aandacht voor laageletterden. Zijn dat alleen analfabeten, die door omstandigheden nooit hebben leren lezen en schrijven ? Nee, een op de tien lezers heeft alleen de basisschool afgemaakt (10 procent). Een op de vier lezers heeft maximaal een lagere beroepsopleiding (24 procent).
Maar ook iemand met alleen een vwo-diploma, begrijpt niet zomaar allerlei wetenschappelijke taal. Het heeft dus zin om zo min mogelijk moeilijke taal te gebruiken. En eigenlijk weet iedereen wel of een tekst moeilijk is. Maar er zijn verschillende manieren om 'moeilijke taal' te beschrijven. Soms spreken mensen over 'taalniveaus'. Maar eenvoudiger is het om even te kijken naar de opleidingsniveaus van mensen. Want je kunt gewoon wat opschrijven en hopen dat mensen het begrijpen. Maar het is slimmer om te begrijpen voor wie je schrijft. Dat is precies wat de gemeente Wervershoof in praktijk probeert te brengen. Alle medewerkers hebben een taaltraining gehad, waardoor minder 'ambtelijke' teksten en minder jargon worden gebruikt.

Een kort overzicht van de hoogste opleiding van de gemiddelde Nederlander:

* Helemaal niks 1 procent

* Alleen basisschool 9 procent

* Lagere beroepsopleiding 24 procent

* Middelbare beroepsopleiding, havo, vwo 40 procent
* Hbo of universiteit ('bachelor') 16 procent
* Universiteit compleet ('master') 9 procent (cijfers: CBS)

Het is eigenlijk heel simpel: met eenvoudige taal bereik je gewoon meer mensen. Dus als je wilt dat een boodschap goed overkomt, dan moet je het zo opschrijven dat iedereen het kan begrijpen. Wie zijn eigen tekst eens langs de meetlat tussen ingewikkeldheid en toegankelijkheid wil leggen, die kijkt maar eens op www.schrijfmaargewoon.nl/. Plak een tekst in het veld en een programma op de achtergrond maakt een snelle analyse. Te lange zinnen, ontoegankelijke teksten, de bekende lijdende vorm die steeds weer wordt gebruikt. Een snelle opfrisbeurt maakt iedere tekst een stuk gemakkelijker.

Adres: Raadhuisplein 1, 1693 EA en Postbus 41, 1693 ZG Wervershoof info@wervershoof.nl (0228) 587171