Boek en expositie over beeldhouwer Peter de Jong


Eerbetoon aan man die Middelburg gezicht teruggaf

MIDDELBURG, 20100819 -- Op 4 september 2010 om 15.00 uur presenteert Juul de Jong het boek `Ik ben een stenenbikker' over leven en werk van haar vader, beeldhouwer Peter de Jong (1920-1990).De auteur is Jan J.B. Kuipers. De presentatie vindt plaats in galerie `t Haentje te Paart, Spanjaardstraat 19 in Middelburg, bij de opening van een aan De Jong gewijde herinneringstentoonstelling met werken uit particulier en familiebezit. De expositie duurt tot en met 10 oktober.

Geen kunstenaar heeft zo'n stempel gedrukt op de Zeeuwse hoofdstad na de Tweede Wereldoorlog als Peter de Jong. In zijn geboorteplaats Den Haag begon hij zijn loopbaan als beeldhouwer. Na de oorlog kwam hij naar Zeeland en werkte er tot zijn dood aan de restauratie van Middelburgs beroemde stadhuis en verrijkte de stad met tientallen kunstwerken, zoals de bekende Stadstimmerman. De Jong exposeerde veelvuldig en leidde talloze amateur- en ook beroepskunstenaars op, als docent aan het Zeeuws Instituut voor Kunstzinnige Vorming en in zijn eigen atelier aan de Balans in Middelburg. De Middelburgse bijdrage aan het Vredespark in Nagasaki (Japan), een in brons uitgevoerde moeder die haar kind beschermt (1983), is eveneens van zijn hand, evenals het befaamde werk `De Dijkwerkers' aan de Noord-Bevelandse zijde van de Veersegatdam.

Het initiatief voor het boek komt van Juul de Jong, dochter van Peter. Zij heeft daartoe samenwerking gezocht met auteur Jan J.B. Kuipers, ex-stadsdichter van Middelburg (2005/2006) en winnaar van verschillende prijzen voor non-fictie en fictie, waaronder de Zeeuwse Boekenprijs 2005.

Het boek verschijnt bij uitgeverij Den Boer/de Ruiter te Vlissingen. Het bevat een uitgebreid biografisch overzicht van Peter de Jong; thematische uitweidingen belichten specifieke activiteiten en aandachtsgebieden van de kunstenaar.
De verschijning van het boek is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds Zeeland en het G.H.G. van Brucken Fock Fonds.

`Ik ben een stenenbikker'. Peter de Jong (1920-1990), beeldhouwer. ISBN 978-90-79875-23-8, ¤ 13,50.





Ingezonden persbericht